Отворен Самит Контакт групе Покрета несврстаних у Бакуу, учествује министар Дачић

02. мар 2023.
У Бакуу је званично отворен Самит Покрета несврстаних, у формату Контакт групе, на коме ће говорити и шеф српске дипломатије Ивица Дачић. Скуп, посвећен борби против корона вируса, отворио је председник Азербејџана Илхам Алијев који је позвао присутне да минутом ћутања одају пошту страдалима у земљотресу у Турској и Сирији.

Он је изразио најдубље саучешће породицама погинулих.  Алијев је подсетио да је Азербејџан успоставио посебан фонд за донације најрањивијим групама земаља у Афирци, али и острвским државама у развоју.  „Као друга највећа међународна институција после УН, Покрет несврстаних земаља би требало да игра видљивију и ефикаснију улогу у међународној арени и активно учествује у преобликовању новог светског поретка“, рекао је Алијев.  Он је захвалио земљама Покрета несврстаних на чврстом ставу да подржавају, како је рекао, праведну позицију Азербејџана и не дозвољавају да “једностране и пристрасне антиазербејџанске изјаве прођу у Савету безбедности УН и 2022. и 2022.године”. 

На Самиту Контакт групе је прочитана и порука генералног секретара УН Антонија Гутереша, који је оценио да се у 21.веку повећава значај Покрета несврстаних земаља у смислу мултилатерализма. “Пандемија је погодила све. У свету је умрло 6,5 милиона људи, а неједнакост је порасла. Истовремено, пандемија је имала велики утицај на незапосленост. Жене и млади су постали незапослени. Пандемија је имала поражавајући ефекат”, навео је Гутереш.  Он је истакао да се мора интервенисати у глобалном систему управљања уколико је циљ да мере опоравка од пандемије буду делотворне. 

Директор Светске здравствене организације Тедрос Аданом Гебрејесус рекао је у видео поруци да се пандемија завршава и да сада свака земља треба да учини оно што је неопходно како би се припремила за евентуелне будуће пандемије и опоравила од последица ковида 19.  Он је захвалио Азербејџану на председавању Покретом несврстаних, али и указао да све земље могу да уче из колективних напора земаља чланица. 

Председник 77. Генералне скупштине УН Чаба Короши истакао је да је пандемија показала значај солидарности, не само унутар држава, већ и шире.  “Ковид нас је подсетио колико су и даље важне принципи из Бандунга”, рекао је Короши и поручио да треба тражити иновативна решења у вези са пандемијом која ће свет учинити безбеднијим.  Короши је указао потребу за “новом нормалношћу” која се заснива на науци, дигитализацији, иновацијама и новим технологијама, додајући да је ту кључ да се направи инклузивније друштво.

Извор: Танјуг