Полазници Високих студија безбедности и одбране посетили Министарство

07. апр 2021.
Министарство спољних послова посетили су полазници 10. класе Високих студија безбедности и одбране (ВСБО) којима су се том приликом обратили министар Никола Селаковић и државни секретар Немања Старовић.

Министар Селаковић истакао је да су ВСБО веома важне јер пружају могућност ширег сагледавања глобалних геостратешких и геополитичких процеса. Селаковић је подсетио да је и сам био полазник 8. класе и додао му је знање стечено на студијама помогло у обаљању поверених дужности и задатака.

Селаковић је подвукао да наша држава води мултивекторску спољну политику и самостално доноси одлуке превасходно сагледавајући сопствене националне интереса. Истакао је да Србија остаје привржена процесу европских интеграција, али и развоју традиционалних пријатељских односа са Руском Федерацијом и НР Кином, као и стабилних партнерских односа са САД.

„Србија наставља да унапређује добре односе са суседним државама, инсистирајући на европским вредностима које подразумевају слободан проток људи, идеја и капитала“, рекао је Селаковић и додао да је јачање економске сарадње у региону главни циљ иницијативе „мини шенген“.

Селаковић се осврнуо на напоре на заустављању пандемије Ковида-19 и указао да Србија настоји да, поред заштите сопствених грађана, помогне имунизацију грађанима суседних држава. Он је додао да је захваљујући напорима председника Вучића успостављена сарадња са Уједињеним Арапским Емиратима и Краљевином Бахреин, која ће помоћи Србији да унапредити истраживања у области развоја вакцина.

Полазницима ВСБО обратио се и државни секретар Немања Старовић и упознао их са спољнополитичким приоритетима Републике Србије, процесом дијалога Београда и Приштине, као и односима Републике Србије са ЕУ и НАТО.

Старовић је подвукао посвећеност Републике Србије дијалогу и нормализацији односа са Приштином, истичући спремност Србије да у доброј вери настави разговоре.

Државни секретар је нагласио суштинску посвећеност Србије европским интеграцијама, истичући да чланство у Европској унији нема алтернативу.  Подсетио је да је у процесу преговора са ЕУ Република Србија отворила 18 од 35 преговарачких поглавља и привремено затворила два поглавља, додавши да упркос глобалним изазовима наша држава није забележила значајне заостатке на свом реформском путу.

Излажући позицију Републике Србије према НАТО истакао је да Србија, као војно неутрална држава, не тежи чланству у НАТО, али жели да унапреди политички дијалог и партнерску сарадњу са Алијансом у оквиру расположивих механизама Програма Партнерство за мир. Најважнији циљ те
сарадње је заједнички допринос очувању мира и стабилности у региону, закључио је Старовић.