Политичке консултације Србије и Кипра

18. јун 2021.
Политичке консултације између министарстава спољних послова Републике Србије и Републике Кипар одржане су у Београду.

Током консултација размотрени су билатерални односи за које је констатовано да су засновани на чврстом пријатељству, историјски потврђеној блискости и солидарности два народа. Изражена је узајамна подршка Србије и Кипра у заштити националних интереса, пре свега заштити суверенитета и територијалног инегритета.
           
Кипарска страна је изразила пуну подршку и понудила помоћ у процесу европских интеграција Србије. Изражена је обострана спремност за даље јачање и интензивирање дијалога по низу питања од заједничког интереса како на  билатералном плану, тако и у међународним форумима.

Размотрени су конкретни кораци које је потребно предузети у наредном периоду у циљу продубљивања економских односа.

Размењене су информације о питањима од значаја за две земље: дијалогу Београда и Приштине, као и о актуелној ситуацији у вези са кипарским проблемом.

Две стране су размениле мишљења о ситуацији у нашем региону и региону Источног Медтитерана.

Кипарска страна је потврдила своју чврсту позицију о непризнавању ЈПНК, док је поновљена безусловна подршка Србије територијалном интегритету и суверенитету Републике Кипар.

Консултације су водили државни секретар министарства спољних послова Републике Србије Немања Старовић и стални секретар министарства иностраних послова Републике Кипар Корнелиос Корнелиу.