Селаковић: Биће притисака, аргументима бранити позицију Србије

04. мар 2021.
Министар спољних послова Никола Селаковић каже да Србија може да очекује притисак и из Брисела и из Вашингтона по питању KиМ, а да Београд треба да се бори и брани своју позицију и аргументовано штити националне и државне интересе.

„То није једноставно. А да ли је било тренутака на састанцима у Берлину који нису пријатни, свакако да их је било, поготово када се наше позиције разликују. Али то је разлог више да се дође у Берлин, да се разговара о томе. Ако треба да се долази и небројено много пута”, рекао је Селаковић за Танјуг, на крају посете Немачкој, а одговарајући на питање постоји ли разумевање за наш став и да ли очекује притисак из Берлина и из Вашингтона.

Селаковић је додао да је данас знатно лакше представљати Србију него пре седам, осам или 15 година, али да то не значи и да су се промениле неке ствари у немачком погледу на питање KиМ и однос Београда и Приштине.

„Наше је да снагом аргумената покушавамо да у разговору са сваким с ким можемо, нашу позицију представимо и, ако је могуће, ојачамо”, нагласио је Селаковић.

Он је додао да је председник Александар Вучић успео управо то, да ојача позицију Србије, те да данас кад се дође у Берлин нисте изложени тој непријатности да нико неће да вас саслуша.

„Немачки партнери хоће да нас саслушају, да разговарамо и то је један од резултата посете, да ћемо наставити да разговарамо. Њихово интересовање за Србију је велико. А да ли ће нам бити лако - неће никако”, закључио је Селаковић.

Oн је додао да је била част представљати Србију у Берлину ових дана, упркос тешким мерама које су ограничавале састанке и виђење са колегама из немачког Министарства спољних послова и Бундестага.

Селаковић је напоменуо да је Немачка као развојни мотор, једна од најважнијих држава ЕУ, са Француском, неко ко подржава ЕУ пут Србије и према Србији има строг приступ, али фер, у смислу да нам се каже шта представља проблем и шта треба да урадимо заједнички.

Он је подсетио да је Немачка наш најважнији спољнотрговински партнер и земља чија привреда највише улаже у привреду Србије.

„Овде сам чуо озбиљне похвале на рачун српске привреде“, рекао је Селаковић.

Приметио је да је да било доста интересовања немачких новинара о сарадњи Србије са Русијом и Kином, те навео да је искористио прилику да понови да Србија с једне стране чврсто стоји на ЕУ путу и посвећена је том курсу, али да истовремено негује пријатељства која трају већ деценијама, нека и вековима.

„Али и у Пекингу и у Москви увек кажемо да смо ми држава која је на ЕУ путу, која свој правни, привредни систем, своје друштво припрема на то да постане део ЕУ и да ћемо то наставити да радимо и у будућности", закључио је Селаковић.

 

Вадефул: Јасно је да би Србија требало што пре да приступи ЕУ

Председавајући Радне групе владајуће ЦДУ/ЦСУ и посланик у немачком Бундестагу Јохан Вадефул рекао је данас да Немачка сматра да би Србија што пре требало да приступи ЕУ.

Вадефул је након разговора са шефом српске дипломатије Николом Селаковићем за Танјуг рекао да је имао добар разговор са пријатељем из Београда и да је јасно да би Србија требало што пре да приступи ЕУ.

„Знамо да председник Александар Вучић и Влада Србије раде много на испуњавању услова. Немачка је спремна да Влади Србије пружи сву помоћ", нагласио је он.

„Знамо да ћемо заједно бити богатији када Србија буде чланица ЕУ. Биће то добро за Европу, али и грађане Србије", поручио је Вадефул.

Посланик владајуће странке изразио је наду да је овим разговором дат додатни допринос јасном путу Србије у ЕУ.

Министар Селаковић завршио је вечерас дводневну посету Берлину разговором са Вадефулом.

Раније данас он се састао са својим немачким ресорним колегом Хајком Масом, саветником немачке канцеларке Ангеле Меркел Јаном Хекером, и другим важним представницима немачке политике.

Посету је започео јуче говором на Одбору за ЕУ немачког Бундестага, као и разговором са посланицима Групе пријатељства са Југоисточном Европом, те са немачким привредницима.

 

 

Извор: Танјуг