Селаковић: Боља регионална сарадња је добар одговор на растуће изазове

04. окт 2021.
Министар спољних послова Никола Селаковић је, на панелу „Промена односа снага у јужној Европи”, у оквиру 21. Београдског економског форума, рекао да је уверен да је будућност у регионалним интеграцијама и мултилатералној сарадњи.

Сматра да до позитивне промене ситуације у региону може да доведе иницијатива „Отворени Балкан” коју је покренуо председник Србије Александар Вучић.

Пројекција је, каже, да та иницијатива, односно остварење слободе кретања људи, робе, капитала и услуга, може да доведе до раста бруто домаћег производа у читавом региону.

„То није алтернатива нашим европским  интеграцијама, али то је само наш показатељ добре воље да не желимо да губимо време док ЕУ не доживи унутрашњу консолидацију и покаже много већу политичку спремност да се бави проширењем и да прихвати и нас који смо остали као нека врста острва”, каже министар Селаковић.

„Регионална сарадња коју ми кроз наш регионални ниво показујемо, праћена и оним што је Берлински процес, јесте један од одговора (на изазове), а томе је доказ и ЕУ и европске интеграције. Сами појединачно не можемо много, али заједно и удружени можемо још више”, поручује шеф српске дипломатије. 

За њега промена односа моћи и односа снага у јужној Европи има један важан аспект, а то је демографски аспект.

„Kога има највише, тај има најјачу перспективу у будућности. С друге стране, промена односа снага везана је и за економске промене и економски напредак. Економије се убрзано мењају и оне предрасуде које смо једни о другима имали у прошлости данас се показују као погрешне, јер се свет све брже и брже мења”, поручио је Селаковић.

За њега је јужна Европа не само подручје Балкана, него Медитерански басен, а наводи да су свима „пуне уши” економске рецесије, а да о демографској рецесији нико не прича, иако је демографија „оно што ствара и економију и што пише историју”, казао је министар Селаковић.

„Не желим да се бавим историјом, хоћу да се бавим оним на шта можемо да имамо утицај, а можемо да имамо утицаја на будућност, не можемо да имамо утицаја на прошлост”, нагласио је министар Селаковић.