Селаковић и Ле Дријан: Дубоки односи Србије и Француске

16. дец 2021.
Министар спољних послова Србије Никола Селаковић изјавио је данас, након разговора са шефом француске дипломатије Жан-Ивом Ле Дријаном, да је нашој земљи подршка Француске веома важна, посебно у областима евроинтеграција и економије.

Селаковић је на заједничкој конференцији за новинаре након састанка у Паризу истакао да су везе двеју земаља у протеклом периоду додатно ојачане захваљујући односима председника Александра Вучића и Емануела Макрона. 

Према речима министра Селаковића, током данашњег разговора било је речи о низу тема, као што су продубљивање билатералне сарадње и економских односа, реализација започетих заједничких пројеката, подршка Француске процесу евроинтеграције Србије, дијалог Београда и Приштине и ситуација на западном Балкану.

"Поносни смо на нашу економску сарадњу. Србија је у претходном периоду привукла 80 одсто француских инвестиција у наш регион и то показује јако добру сарадњу коју имамо са француским предузећима", истакао је Селаковић.

Према његовим речима, за Србију је веома важна подршка Француске у процесу преговора о чланству у ЕУ. 

"Користим ову прилику да вам захвалим на подршци и да вас позовем у Београд. Треба да знате да сте увек добродошли у Србију", поручио је Селаковић француском колеги. 

Министар Ле Дријан је изразио задовољство због првог сусрета са министром Селаковићем, констатујући да су односи две земље дубоки.

Француски министар иностраних послова је истакао да његова земља подржава европску перспективу Србије и западног Балкана.

"Наши политички односи су вођени стратешким партнерством и имамо редовне контакте на највишем нивоу који то осликавају", рекао је Ле Дријан.

Он је истакао да је на билатералном нивоу веома задовољан динамиком односа са Србијом и да жели да се та динамика интензивира, на чему ће два министарства заједнички радити.

Шеф француске дипломатије је, поздравивши отварање новог кластера у преговорима, казао да његова земља подржава Србију на путу ка ЕУ, како политички, тако и пружањем конкретне техничке помоћи.

Према његовим речима, потребно је урадити много тога како би се наставиле реформе у Србији и како би оне дале очекиване резултате.

Министар Ле Дријан је истакао важност консолидовањa добросуседских односа, сарадње и помирења на западном Балкану, позвавши Београд и Приштину да наставе дијалог у правцу постизања свеобухватног правно-обавезујућег споразума.

"Односи ЕУ и западног Балкана биће важан елемент француског председавања ЕУ, и пре неколико дана председник Макрон је најавио конференцију везану за западни Балкан у јуну 2022. године", закључио је министар  Ле Дријан.