Селаковић и Османи: Изузетно добри и пријатељски односи Србије и Северне Македоније

25. феб 2022.
Министар спољних послова Србије Никола Селаковић састао се данас у Скопљу са министром иностраних послова Северне Македоније Бујаром Османијем, и том приликом је обострано констатовано да су односи две државе изузетно добри, како на пољу политичке тако и на пољу економске сарадње.

Селаковић је на конференцији за новинаре, након шестог сусрета са министром Османијем, посебно задовољство изразио због данашњег потписивања Споразума о оснивању културно-информативних центара у Скопљу и Београду.

Према речима шефа српске дипломатије, на данашњем састанку је констатовано да је у 2021. години економско-трговинска размена достигла историјски максимум од 1.120.000.000 евра, чиме је премашен ниво размене из периода пре пандемије ковида.

Селаковић је прецизирао да је наш извоз у Северну Македонију достигао 815 милиона евра, а да је у прошлој години и извоз из Северне Македоније у Србију повећан за 41,7 одсто, изразивши уверење да ће даљим спровођењем иницијативе „Отворени Балкан“ размена између две земље наставити да расте.

„За нас је иницијатива Отворени Балкан инклузивна и желели бисмо да у њеном оквиру видимо читав западни Балкан, али смо уверени да ћемо, онда када он буде почео да даје озбиљне резултате, бити у прилици да видимо и заинтересованост других да буду део тог тима који побеђује“, рекао је Селаковић.

Додао је да је у разговору посебна пажња поклоњена евроинтеграцијама нашег региона, истакавши да Србија пружа пуну подршку Северној Македонији у том процесу.

Селаковић је изразио задовољство и због тога што је први пут одржана седница Мешовитог комитета за спровођење Споразума СЦГ и Републике Македоније о заштити националних мањина, 17 година од потписивања.

„Говорили смо и о нашој заинтересованости за наставак праксе одржавања заједничких седница влада Србије и Северне Македоније и потреби да радимо и на одржавању прве седнице Мешовитог комитета за економску сарадњу“, казао је Селаковић.

На састанку је било речи и дијалогу Београда и Приштине, а Селаковић је поновио став да је Београд посвећен дијалогу као једином прихватљивом начину за решавање политичких питања.  

Министар Бујар Османи је рекао да је данашњи разговор био отворен и конструктиван, и да је констатовано да су односи двеју држава пријатељски и партнерски, са тенденцијом за проширивање сарадње.
 
Османи је изразио задовољство због потписивања споразума о културним центрима, чиме се, према његовим речима, отвара простор за интензивнију културну размену.

Изразио је задовољство због оствареног нивоа економске сарадње, констатујући да постоји простор за њено додатно проширивање.

Република Северна Македонија, према његовим речима, даје и пуну подршку дијалогу Београда и Приштине и решавању свих отворених питања у региону дијалогом.