Селаковић и Пендаровски о неговању добросуседских односа и сарадње Србије и Северне Македоније

27. јан 2022.
Министар спољних послова Србије Никола Селаковић састао се данас у Скопљу са председником Северне Македоније Стевом Пендаровским, а повод за сусрет био је Савиндан, који се у тој држави обележава као национални дан Срба.

„Ове године, због Ковида-19, Република Северна Македонија је једина држава региона у којој се за српску мањину организује прослава дана Светог Саве и Светосавска академија. То је био разлог сусрета са председником Пендаровским, који је протекао у топлој, пријатељској и празничној атмосфери“, изјавио је Селаковић након састанка.

Шеф српске дипломатије је додао да је било речи и о томе шта две државе могу да учине на побољшању положаја припадника националних мањина, како у Србији, тако и у Северном Македонији.

„Захваљујем председнику Пендаровском на предусретљивости, на жељи да се одржи један овакав састанак, и на нама је да негујемо добросуседске односе са Северном Македонијом“, казао је Селаковић.
 
На састанку је, како је додао, било речи и о продубљивању економске сарадње, те значају иницијативе „Отворени Балкан“.
 
„У нашем фокусу је узајамно поштовање, неговање пријатељских и добросуседских односа, али и продубљивање наше сарадње на свим пољима, са озбиљним акцентом на економској сарадњи“, рекао је Селаковић.

Састанку са председником Северне Македоније су, осим министра Селаковића, присуствовали и председница Републике Српске Жељка Цвијановић и представници српске заједнице у Северној Македонији.

Министар Селаковић ће се вечерас у Скопљу обратити и на Светосавској академији у Македонском народном театру поводом Националног празника Срба у Северној Македонији.