Селаковић: Јачати политички дијалог и економску сарадњу са Камеруном

14. феб 2022.
Министар спољних послова Србије Никола Селаковић званичну посету Камеруну започео је сусретом са министром иностраних послова Лженом Мбелом Мбелом.

Министар Селаковић је подсетио да две земље повезује вишедеценијско традиционално пријатељство, међусобно разумевање и подршка, као и важни заједнички циљеви и вредности конципирани у оквиру Покрета несврстаних земаља. У том смислу, Селаковић је поручио да је потребно радити на  јачању политичког дијалога, унапређењу економске сарадње, али и сарадње у осталим областима од заједничког интереса.

Шеф српске дипломатије рекао је да је данашњи сусрет са министром Мбелом Мбелом трећи у последњих пет месеци, с обзиром на то да су разговарали на маргинама Генералне скупштине УН и комеморативном скупу ПНЗ у Београду, што је, према његовим речима, потврда унапређивања билатералних односа две пријатељске земље.

С посебним задовољством је истакао и да је ово прва посета неког министра спољних послова Србије Камеруну после 40 година, изразивши уверење да ће она допринети ефикаснијој сарадњи.

Селаковић је посебно захвалио на принципијелној подршци Камеруна територијалном интегритету и суверенитету Србије, поштовању међународног права и међусобној подршци у међународним организацијама. Такође, истакао је чврсту и недвосмислену подршку тероторијалном интегритету и суверенитету Камеруна.

Камерунски шеф дипломатије захвалио је министру Селаковићу на првој посети српског министра након 40 година и интензивним сусретима последњих пет месеци, истакавши да наше две земље везује вишедеценијско пријатељство засновано на дељењу истих вредности и изазова.

Министар Мбела Мбела изразио је жељу за продубљивање односа са Србијом, нагласивши да економска сарадња заостаје за одличном политичком и да је потребно интензивирати је, пре свега у области агроиндустрије, дигиталне економије, телекомуникација.