Селаковић: Обнављање сарадње Србије и САД приоритет

05. феб 2022.
Стратешки циљ српске дипломатије у протеклом периоду био је наставак евроинтеграција, неговање наших традиционалних пријатељстава у свету, али и веза са земљама са којима смо у прошлости имали складне или чак савезничке односе, али су они занемарени или погоршани услед несрећних историјских околности.

То је данас изјавио за Танјуг министар спољних послова Србије Никола Селаковић коментаришући писмо америчких конгресмена и сенатора.

Сарадња Србије и САД у протеклом периоду била је један од наших приоритета, а писмо групе америчких конгресмена председнику Бајдену потврда је да и са друге стране постоји воља за заузимање таквог правца у развијању наших билатералних односа, рекао је Селаковић.

Чињеница да је идеју о потреби рада на продубљивању српско-америчког партнерства подржао велики број конгресмена из обе странке јесте, такође, потврда преданог рада нашег државног врха и српске дипломатије, пре свега председника Србије Александра Вучића и амбасадора Марка Ђурића, који су личним залагањем и предузимљивошћу успели да српски кокус у Конгресу САД учине снажнијим но икад, навео је он.

То је учињено без плаћених лобиста, консултаната, агенција и сличних помоћних средстава, јер Србија је искрено и без икаквих колебања, чврсто решена да односе са САД подигне на највиши ниво у новијој историји, а та решеност је, како се данас јасно види, препозната у америчкој администрацији, истакао је Селаковић.

Према његовим речима, писмо подршке америчких конгресмена потврдило је да је Србија данас на свим меридијанима препозната и цењена као поуздан и кредибилан партнер, што недвосмислено потврђује исправност спољне политике председника Александра Вучића.

У прошлости смо били навикнути на то да у америчким политичким круговима циркулишу разне, углавном једностраначке, декларације у којима се Србија третира на потпуно другачији начин, али најновије писмо подршке српско-америчком пријатељству, које је потписао двоструко већи број чланова конгреса него било коју од поменутих декларација, јесте наговештај велике тектонске промене у америчкој политици и на томе ћемо свакако наставити да радимо, навео је Селаковић.

У писму 16 конгресмена које је синоћ упућено америчком председнику Џозефу Бајдену, позива се на унапређење односа САД и Србије, уз подсећање на дугу дипломатску историју две земље и њихове снажне одбрамбене, безбедносне и економске везе.

Писмо је упућено поводом 140. годишњице успостављања дипломатских односа САД и Србије и како би се охрабрила администрација Џозефа Бајдена да продуби односе између две земље.

 

Извор: Танјуг