Селаковић: Од ЕУ очекујемо више разумевања и вредновања онога што смо до сада урадили

04. окт 2021.
Министар спољних послова Никола Селаковић изјавио је данас да је пуноправно чланство у ЕУ циљ Србије, али да оно што желимо да видимо јесте више разумевања и вредновања онога што смо до сада урадили у реформама.

Министар Селаковић је, учествујући на 21. Београдском економском форуму, рекао да Србија није у прилици у којој су биле Малта, Kипар, Пољска, Чешка, Словачка, Естонија, Литванија и Летонија, а које су имале прописане услове за прикључење и датум пријема у чланство када испуне услове.

“Наш случај је такав да се методологија променила и као такву смо је одмах прихватили, да више нема коначне листе услова, већ да имамо померајућу мету где, када испунимо један услов, онда се постави неки нови. Kоначно, немамо зацртан датум када можемо да постанемо држава чланица”, рекао је шеф српске дипломатије.

Навео је да се од Србије тражило да трчи маратон, а онда јој је неко на 40. километру рекао да је фино све што је урађено, али да сада треба да истрчимо још 20 километара.

То, наводи министар Селаковић, звучи изазовно и занимљиво, али се поставља питање ко то може да преживи и да ли сви имамо довољно јаку кондицију да на такав начин трчимо.

“Ми смо на случају Србије показали да можемо чак и то. Али оно што је очекивање свих нас јесте да то буде валоризовано на прави, исправан начин”, нагласио је шеф српске дипломатије.

Навео је да смо показали да имамо државно руководство које се на првом месту ослања на сопствене снаге, које не одустаје од европског пута и да се то види по оном што смо успели да урадимо на свим пољима.

Министар Селаковић је рекао да више од 50 одсто грађана Србије подржава европске интеграције и подсетио да је у неком тренутку процеса евроинтеграција у неким данашњим државама ЕУ тај проценат подршке био знатно нижи.

Навео је и да је 2020. година, као тренутак избајања пандемије, у нашем региону оставила многе последице, јер се становништво многих држава разочарало у саму ЕУ, очекујући од ње много већу помоћ.

“Србија није само очекивала ту помоћ, него је имала таквог председника и владу који су гледали шта можемо сами да учинимо, па смо онда помогли прво себи, а онда се усудили да помогнемо другима и покажемо солидарност која нам је свима прекопотребна”, рекао је министар Селаковић.

Нагласио је да смо се као држава и друштво сами носили са бројним изазовима, али да нема дилеме да је 68 одсто наше трговинске размене са земљама ЕУ и да су државе чланице Уније највећи инвеститори у српску привреду.

“Kада видите да смо први по привлачењу страних директних инвестиција, када видите колико је све више улагања из земаља ЕУ у српску поирвреду, не треба вам бољи показатељ на ком је онда нивоу владавина права у Србији. Нико ко води рачуна о свом капиталу неће да га уложи тамо где је то несигурно. Kапитал је осетљив и одлази тамо где је сигурно. Тако је и нашем случају, а уверен сам да ћемо, задржавајући овакав курс као до сада, успети да задржимо евроентузијазам”, поручио је шеф српске дипломатије.

Kаже да то неће бити лако, али и наводи да је у случајевима ранијих приступања ЕУ свакако расла подршка Унији и да је уверен да ће тако бити и у случају Србије.