Селаковић: Одлична сарадња Србије са Саветом Европе

08. мар 2022.
Министар спољних послова Србије Никола Селаковић састаo се данас са генералном секретарком Савета Европе Маријом Пејчиновић Бурић.

Изразивши задовољство због посете генералне секретарке Србији, министар је нагласио да је то од великог значаја за нашу земљу, посебно имајући у виду осетљивост политичког тренутка у којем се реализује.

Селаковић је поручио да је Србија веома задовољна сарадњом са Саветом Европе, посебно издвојивши значајну подршку коју ова организација пружа нашем реформском процесу и путу ка пуноправном чланству у ЕУ.

Такође, шеф српске дипломатије указао је и на одличну сарадњу на многим пројектима које Србија остварује са Развојном банком Савета Европе, почевши од Регионалног стамбеног програма, преко кредита за пројекте дуалног образовања, пројекта студентског становања, до борбе против последица пандемије корона вируса.

Министар је поздравио одлуку Парламентарне скупштине Савета Европе да упути посматрачку мисију за предстојеће председничке и парламентарне изборе у Србији.

Селаковић је навео да у складу са политиком нормализације односа са Приштином, Србија подржава сваки ангажман Савета Европе на Косову и Метохији који има за циљ унапређење стандарда у домену људских права, владавине права и демократије, а који је у складу са Резолуцијом Саветом безбедности УН 1244 и статусно неутралним приступом.

Шеф српске дипломатије нагласио је да се Србија снажно противи покретању процедуре за пријем Приштине у Савет Европе, напомињући да би то представљало кршење Статута СЕ и нарушило јединство те организације.

Министар Селаковић је рекао да са великом пажњом и забринутошћу пратимо актуелна дешавања на истоку Европе, подвукавши да српски народ и Русе и Украјинце сматра братским народима и да су нам Русија и Украјина пријатељске земље.