Селаковић: Односи Србије и Мађарске на историјски највишем нивоу

16. мар 2021.
Министар спољних послова Никола Селаковић, после састанка са мађарским колегом Петером Сијартом, истакао је да су односи Србије и Мађарске на историјски највишем могућем нивоу и да су они резултат учесталих активности између званичника две државе и добрих односа председника Александра Вучића и премијера Виктора Орбана.

Селаковић и Сијарто су данас потписали Протокол о колокацији, а шеф српске дипломатије је навео да су потписали три веома важна протокола који прате Меморандум о колокацији.

Успостављена је комуникација на тромесечном нивоу, а Меморандумом је предвиђено да Србија и Мађарска узајамно, тамо где једна од две државе нема своје дипломатско-конзуларно представништво, користи просторије амбасаде државе која има.

Селаковић каже да су данас конкретно потписали да нашу амбасаду Мађари могу да користе у Лусаки, а да српске дипломате могу да користе мађарске амбасаде на Малти, али и у Сантјагу, односно Чилеу.

„Важно је да су односи две државе заиста пријатељски, ова три протокола која смо данас потписали представљају фактички стратешко партнерство пре споразума о стратешком партнерству јер када са неким делите вашу амбасаду, ваш конзулат, онда је то неко у кога имате максимално поверење. Између Мађарске и Србије је изграђено озбиљно поверење пријатеља, добрих суседа, могу слободно да кажем, два све више братска народа”, казао је шеф српске дипломатије.

Истичући да се Србија и Мађарска заједно боре против пандемије Ковид -19, Селаковић је честитао Мађарској на успесима које изразито прави на плану борбе против ковида у последње време и захвалио је на мађарској несебичној помоћи Србији у виду медицинске опреме и респиратора намењених Клиничком центру Војводине и у Сенти, али и помоћи која је из Мађарске отишла у Бањалуку.

Селаковић је истакао да је економска сарадња са Мађарском на изузетном нивоу и у том смислу навео да је трговинска размена две земље у прошлој - ковид години забележила раст и износила је 1,940 милијарди евра.

Каже да је Мађарска међу државама ЕУ постала трећи по реду трговински партнер Србије и додаје да је све веће интересовање мађарских инвеститора за Србију.

Захвалио је Мађарској на подршци Србији у евроинтеграцијама и навео да та земља подржава отварање свих оних поглавља за које је Србија спремила преговарачку позицију, којих је у овом тренутку чак и више од пет и то не само поглавља 2, 3, 14, 21 и 27, већ и поглавље 10 и 22.

Када је реч о сарадњи две државе по питању односа према националним мањинама, Селаковић каже да се мађарске власти изразито брину о српској националној мањини, као и представницима Српске православне цркве.

„За нас је од изузетно велике важности што Мађарска од маја месеца преузима председавање Комитету министара Савета Европе. То је веома важно за нас имајући у виду најаве да Приштина аплицира за чланство у Савету Европе“, казао је Селаковић.

Шеф српске дипломатије истиче да се наставља заједничко спровођење пројеката у инфраструктури, саобраћају, економији.

Каже да се убрзано гради први део пруге Београд - Будимпешта, а да ће следеће године бити завршена прва деоница од Београда до Новог Сада, да се наставља градња ка Суботици, али и да се 29. марта очекује да буде објављен јавни позив за реконструкцију пруге Суботица - Сегедин - Баја.

Селаковић је навео и да се очекује да, у складу са епидемиолошком ситуацијом, буде одржана шеста заједничка седница две владе те да ће се на дневном реду наћи и споразум о стратешком пријатељству између две земље.

Селаковић: Путовања између Србије и Мађарске без ограничења

Министар Селаковић истакао је да не постоји препрека да се између Србије и Мађарске постигне договор о путовањима без ограничења у смислу вакцина против вируса корона и очекује да се ЕУ, одлучујући о том питању, држи темељних европских вредности.

Селаковић је, одговарајући на најаве из Брисела да постоји могућност да се у земље ЕУ путује само уколико је неко вакцинисан вакцинама одобреним у Унији, подвукао да су европске вредности слобода кретања, али и немешање онога што многи зову геополитиком са оним што се у Србији назива заштита здравља грађана.

„Са наше стране ја не видим ни једну једину препреку да се између Србије и Мађарске не постигне тај договор о путовањима која су без те врсте ограничења када су у питању они који су вакцинисани, а с друге стране очекујем да се ЕУ одлучујући о једној оваквој ствари држи онога што јесу темељне европске вредности, а то је и слобода кретања и немешање геополитике са оним што ми називамо заштитом здравља грађана", казао је Селаковић.

Истиче да на првом месту када се вакцинише становништво то се чини да би га заштитили од смртоносног вируса, а не да бисте му омогућили да путује, након чега се тек отвара питање путовања.

„Србија и Мађарска демонстрирају у свом поступању у оваквој ситуацији да су на највише место међу својим приоритетима ставиле заштиту здравља својих грађана. Да смо могли раније да добијамо вакцине, ишли бисмо раније у вакцинацију и заштитили бисмо многе животе наших грађана који нису успели да преживе ову опаку и тешку болест", поручио је шеф српске дипломатије.

Како је навео, и Србија и Мађарска ће наставити да вакцинишу своје грађане што ће, сматра, бити од велике користи за грађане на првом месту, а уз то и за привредне системе и економије две земље.

Селаковић је навео да закључно са јучерашњим даном, у Србији вакцинисано преко два милиона и 50.000 грађана и позвао је све у Србији, али и у Мађарској, да наставе са вакцинацијом, да се на тај начин заштите и буду поносни на своје државе које су на овом тесту показале како се брине о здрављу грађана.

 

Сијарто: Показали смо шта значе добросуседски односи

Министар спољних послова и спољне трговине Мађарске Петер Сијарто, на заједничкој конференцији за новинаре са министром Селаковићем, истакао је да су последњих година две земље показале шта значе добросуседски односи и како из тих односа могу профитирати обе стране.

Сијарто је истакао четири тачке сарадње две земље и то привреду, однос према националним мањинама, инфратсруктуру и заједничку борбу против пандемије вируса корона.

Према његовим речима, Мађарска жели да поспеши инострано улагање мађарских компанија и у том смислу каже да Србија има веома важну улогу.

Навео је да је Мађарска са 7,5 милијарди форинти пружила подршку да три водеће мађарске фирме уложе 13 милијарди форинти у Србији, међу којима су „Мол“, који у Србији покрива 20 одсто тржишта, затим једна од водећих компанија за мешавину прехране за стоку и „ОТП банка“ која је, додаје, већ сада друга по величини банкарског сектора у Србији.

Истакао је да је заиста један од најлепших примера однос према националној мањини који Србија има према мађарској на територији наше земље.

„То нам је од заједничког интереса. До сада смо 120 милијарди форинти уложили у Војводини у оквиру пројеката економског развоја“, казао је Сијарто.

Говорећи о инфраструктури, Сијарто је казао да је од истакнутог значаја повезивање гасовода две земље.

„За нас у Мађарској то значи озбиљну диверсификацију снабдевања, јер ћемо до октобра успети да завршимо 15 километара колико је потребно да повежемо наш систем са гасним системом који долази преко Србије и на тај начин ћемо се увезати у Јужни ток“, навео је Сијарто.

Када је реч о борби против вируса корона, Сијарто је истакао да Србија и Мађарска предњаче када је у питању вакцинација, примећујући да је Србија међу најбољима и у свету, а Мађарска је тренутно друга у ЕУ.

Сматра да разлози тог успеха леже у томе што ниједна од две земље није дозволила да се питање вакцинације исполитизује.

„Нисмо прихватили ни да уместо нас неко ко је далеко и ко не познаје наше услове одлучује уместо наших стручњака. Мађарска и српска влада слушале су свој разум и учиниле шта је потребно да би сачувале здравље свог становништва. Да нисмо посегли за вакцином са истока - из Кине и Русије, много мањи број нашег становништва би могао да буде вакцинисан у кратком року“, казао је Сијарто.

Када је реч о Мађарској, како је навео Сијарто, да није набављена вакцина из Кине не би успели да спроведу вакцинацију у том броју, односно до маја би морали 3,5 милиона људи мање да вакцинишу.

Навео је и да ће сутра у Мађарску стићи контингент вакцина из Кине који је био договрен за крај априла.

 

Сијарто: Мађарска отворена за преговоре о начину путовања

Уколико ЕУ донесе одлуку да се у земље чланице може путовати само уз потврду о вакцинацији вакцинама које су одобрене у Унији, Мађарска је отворена за преговоре са Србијом на који начин ће омогућити грађанима да путују између две земље, изјавио је министар Петер Сијарто одговарајући на питање у вези ковид пасоша и најава из Брисела да ће се можда моћи путовати само ако сте вакцинисани цепивима које су одобрене у ЕУ.

Шеф мађарске дипломатије истиче да је Будимпешта спремна да потпише билатералне споразуме везано за прихватање ковид пасоша.

„Уколико буде могућности у односу на Србију, ми смо ради и отворени за преговоре са Србијом о томе на који начин ћемо омогућити грађанима да путују између две земље", казао је Сијарто.

Истиче да је Србија једна од најуспешнијих земаља када је реч о вакцинацији, као прво у смислу набавки, а као друго у смислу броја вакцинисаних.

„То значи да сте и заштићенији у већој мери него било која земља ЕУ, тако да смо ми спремни за билатералне споразуме по том питању ако су успешнији", казао је Сијарто.

 

Сијарто: Ковид пасоши не могу да буду дискриминаторни

Министар Петер Сијарто истакао је да ковид пасоши не могу да буду дискриминаторни и да Мађарска не прихвата да се признаје само вакцина коју одобрава европска надлежна институција.

Шеф мађарске дипломатије каже и да ковид пасош мора да поштује прописе Европске уније, али да они омогућавају два начина одобравања вакцине.

„Једно је Европски фармаколошки институт, а други начин је да у ситуацији опасности, национални надлежни органи одлуче коју ће вакцину прихватити. Ми не прихватамо да се у односу на ковид пасош прихвата само вакцина коју одобрава европска надлежна институција, него у будућности треба да прихвате и вакцине које се на националном нивоу одобре", казао је Сијарто.

На питање каква је ситуација у Мађарској када је реч о вакцини АстраЗенека и да ли планирају суспензију, Сијарто каже да стално врши мониторинг и да ће поступати у складу са оним што њихови стручњаци буду сматрали за сходно.

„Код нас у Мађарској није политичко питање да ли се једна вакцина може користити или не, већ је то задатак стручњака и како стручњаци одлуче, ми ћемо поступати по томе“, закључио је Сијарто.

 

 

 

Извор: Танјуг