Селаковић: Остајемо посвећени развоју пријатељских, партнерских и добросуседских односа са Северном Македонијом

25. феб 2022.
Министар спољних послова Србије Никола Селаковић изјавио је данас, по завршетку званичне посете Републици Северној Македонији, да је имао изузетне разговоре са највишим званичницима те државе, током којих је потврђена заједничка воља за наставак интензивирања сарадње.

„Настављамо да сарађујемо веома интензивно, нарочито кроз иницијативу Отворени Балкан коју је покренуо председник Александар Вучић заједно са премијерима Северне Македоније и Албаније. Уверени смо да разрадом и применом споразума у оквиру те иницијативе остварујемо услове за још интензивнију економску сарадњу и остајемо посвећени развоју наших пријатељских, партнерских и добросуседских односа“, рекао је Селаковић.

Подсетио је да је прошле године остварена рекордна економско-трговинска размена од 1.120.000.000 евра, која је увећана за 30,4 одсто у односу на претходну годину.

Истакао је да је 95 одсто онога што је договорено пре годину дана, приликом првог сусрета са министром Бујаром Османијем, испуњено, да је, између осталог, одржан први сусрет комисије за заштиту права националних мањина, да је потписан споразум о отварању културно-информативног центра Србије у Скопљу и Северне Македоније у Београду.

У оквиру званичног дела посете, Селаковић се у Скопљу, осим са министром иностраних послова Османијем, састао и са председником Северне Македоније Стевом Пендаровским, премијером Димитром Ковачевским и председником Собрања Талатом Џаферијем.

Селаковић се првог дана посете састао и са представницима српског народа у Северној Македонији - са представницима српских удружења, политичких субјеката и српске привреде, а посетио је и школу „Светозар Марковић“ у Старом Нагоричану.