Селаковић положио венац на гроб амбасадора Роловића

07. апр 2021.
Министар спољних послова Републике Србије Никола Селаковић положио је данас венац на гроб амбасадора СФРЈ Владимира Роловића, смртно рањеног пре 50 година у амбасади у Стокхолму.

На данашњи дан пре тачно пола века, терористи су пуцали на амбасадора СФРЈ Владимира Роловића, рекао је министар Селаковић и подсетио да је Роловић осам дана након атентата подлегао повредама.

„Данас када обележавамо 50 година од тог трагичног чина, не заборављамо га, сећамо се те жртве, али и подвлачимо још једном антифашистичку и слободарску традицију нашега народа, који је опстао и остао борећи се за праве вредности на правој страни историје", нагласио је том приликом шеф српске дипломатије.

Докле год смо такви као народ, додао је министар, треба да се сећамо оних који су дали своје животе у борби за слободу, за идеале, у борби против највећег зла 20. века - нацизма и фашизма.

„Наш амбасадор Владимир Роловић управо је био борац против тога зла, борац за праве вредности и зато му данас одајемо пошту, као малу врсту нашега дуга који треба да траје онолико колико траје и Србија и њен народ", рекао је министар.

Подсећајући да је Роловић дан након атентата добио Орден народног хероја од тадашњег председника Југославије, Селаковић је указао да му се одаје пошта и као службенику Министарства спољних послова, који је представљао нашу земљу не само у Шведској, већ и у Норвешкој и у Јапану.

Роловић је, истиче шеф српске дипломатије, био борац за слободу, борац против нацизма и фашизма, а нажалост, страдао је од терориста који су се руководили управо принципима борбе за онакав свет против кога се он борио.