Селаковић: Поносан сам колико се у братском Мароку цене углед и реч Србије

06. мај 2021.
Министар спољних послова Републике Србије Никола Селаковић изјавио је данас, сумирајући посету Рабату, да је Мароко пријатељска држава Србији, да се братска сарадња са том земљом наставља и да ће бити још више унапређена.

Указујући да ће се наредне године прославити 65 година дипломатских односа две државе, шеф српске дипломатије истакао је да ће следећа година у Србији бити година Марока, а и у Мароку година Србије.

„Надам се да ћемо врло брзо бити у прилици да угостимо званичнике пријатељског Марока у Србији. Веома је много сличности између наше две државе, на првом месту по томе да живимо у сложеним регионима, како водимо своју спољну политику, који су нашу односи са великим силама у свету, са ЕУ свакако, али и сличности у обичном животу“, рекао је министар и додао да је био поносан када је чуо много тога позитивног од стране званичника Краљевине Мароко о начину на који председник Вучић води Србију.

„Мароко је заиста пријатељска држава Републици Србији, држава у озбиљном развоју и замаху. Поносан сам што сам овде представљао нашу отаџбину, поносан на оно што могу да чујем о Србији, поносан на то колико се углед и реч Србије цене“, нагласио је министар.

Селаковић је рекао и да је током званичне посете разговарао са председником Владе Краљевине Мароко, са председником Доњег дома парламента, као и да је имао изузетно плодотворне разговоре са својим мароканским колегом Насером Боуритом, који је, како је нагласио министар, прави пријатељ наше државе због подршке коју несебично и на сваком месту у свим међународним форумима и организацијама пружа Србији по питању очувања њеног територијалног интегритета и суверенитета и настојања наше земље да питање КиМ решава на прави начин, у складу са њеним интересима и устаљеним правилима међународног права.

Шеф српске дипломатије посебно је истакао разговоре о унапређењу сарадње и преношењу доброг духа на политичком пољу на сва друга поља сарадње, на првом месту на привредну сарадњу и указао да је било речи о припреми трећег Мешовитог комитета за економску и трговинску сарадњу између Србије и Марока, за који верује да ће се одржати током лета.

Такође, министар очекује и да се унапреди сарадња две државе на пољу високог образовања, културе и научно- истраживачког рада.

Осврћући се на састанак са градоначелником Рабата, министар је истакао да је разговарао о сарадњи две престонице, поређењу сличности два главна града, која се, како оцењује, убрзаном динамиком развијају последњих неколико година.

„Имао сам прилику да посетим два локалитета на којима емираћанска компанија 'Игл Хилс' и господин Алабар, као и у Београду, овде граде два изузетна два стамбено-пословна комплекса, да чујем много комплимената и похвала на рачун и Србије и нашег главног града када је у питању борба против пандемије Ковида-19 и када је у питању наш економски развој и унапређење српске економије“, рекао је министар.

Селаковић је нагласио да ће сарадња две братске пријатељске земље наставити, уверен да ће у наредном периоду добити нову димензију.