Селаковић: Саговорници у Њујорку пуни речи хвале за економски напредак Србије

24. сеп 2021.
Министар спољних послова Никола Селаковић изјавио је да је за три дана боравка у Њујорку одржао 25 састанака, од којих 23 сусрета са министрима спољних послова различитих земаља, а да је за данас планиран и сусрет делегације Србије, коју предводи премијерка Ана Брнабић, са генералним секретаром УН Антониом Гутерешом.

Министар Селаковић је пренео да је општа оцена и утисак са свих састанака да су сви саговорници били пуни речи хвале за економски и уопште друштвени напредак који Србија бележи у претходном периоду и да су сви задивљени, као и да је Србија поштована и да са њом многе државе са различитих меридијана желе сарадњу.

“Многи од мојих саговорника већ унапред су били упознати са чињеницом да смо једна од најбрже растућих европских економија у последње две године, да се Србија убрзано економски развија и у погледу инфраструктуре, али и у борби против ковида”, рекао је шеф српске дипломатије.

Навео је да са Србијом желе сарадњу многе државе, чак и оне које имају другачије гледиште од нас по питању наше јужне покрајине Kосова и Метохије и нагласио да су оне државе које нас подржавају по питању KиМ своју подршку додатно афирмисале у току разговора које је имао у Њујорку.

“Општа оцена је да смо веома пожељан партнер и да је пред нама још много састанака за које сам уверен да ће бити крунисани организацијом нашег самита у Београду 11. и 12. октобра када ће се пријатељи из Покрета несврстаних земаља опет окупити у месту рођења самог покрета, а Београд јесте управо то место”, рекао је министар Селаковић.

Навео је да је свој долазак на комеморативни скуп поводом годишњице Покрета несврстаних земаља потврдио и министар спољних послова Kувајта и нагласио да постоји велика спремност за долазак кувајтских инвеститора у Србију.

“Kувајтски министар је рекао да је присуство кувајтских инвеститора и њихове пословне заједнице нешто што је природно у Србији”, каже министар Селаковић.

Пренео је да су претходних дана потписани споразуми, међу којима је Споразум о трговинско-економској сарадњи са Републиком Монголијом.

На питање када очекује именовање амбасадора Србије у Јеревану, министар Селаковић је рекао да сви ти процеси имају своју динамику, да је о томе разговарао са колегом из Јерменије, а да је на састанцима са министрима спољних послова Бахреина и Гане било речи и о отварању амбасада Србије у тим државама.

“Ми ћемо већ у наредних мање од недељу дана имати нашег отправника послова у Акри (Гана) са задатком да припреми и отварање наше амбасаде. Разговарали смо о томе и са Бахреином. Подужа је листа држава које би желеле да Србија отвори амбасаду у њиховим престоницама”, рекао је  Селаковић.

Нагласио је да је све веће интересовање нама притељских земаља да отварају амбасаде у Београду, а које су их затварале претходних деценија.

“То сведочи о томе да је заиста политика коју наше државно руководство спроводи седам година на челу са Александром Вучићем даје озбиљне резултате, а један од резултатa јесте да Београд поново постаје центар нашег ширег региона. Ово интересовање пријатеља из иностранства да обнављају своје дипломатско представништво јесте један од доказа такве политике и  њених резултата”, поручио је министар Селаковић.