Селаковић: Савршени билатерални односи Србије и Шпаније

04. мај 2021.
Министар спољних послова Републике Србије Никола Селаковић састао се данас, у оквиру званичне посете Краљевини Шпанији, са министарком иностраних послова те државе Аранћом Гонсалес Лајом.

Шеф српске дипломатије рекао је том приликом да су билатерални односи две земље савршени и истакао да је Србија захвална Шпанији на подршци очувању њеног територијалног интегритета и путу ка ЕУ.

„Желимо да имамо више посета, као и да се наши одлични политички односи пренесу и на економску област”, рекао је министар Селаковић у Мадриду и нагласио да ће подршка Шпаније у међународним форумима и организацијама остати у срцима српских грађана као снажна и приципијелна.

Министар је указао да је економска сарадња област у којој се може и мора више урадити и подржао је иницијативу министарке Гонсалес Лаја да се што пре одржи српско-шпански бизнис форум, да се привуку фирме и да се започне сарадња у економској сфери, као и у области политике.

Такође, министар Селаковић је напоменуо да постоји много простора за продубљење сарадње две државе у области културе.

„Треба да покушамо да након поновног успостављања директних летова, успоставимо и добру праксу културне сарадње међу градовима и културним институтима”, рекао је Селаковић и позвао Гонсалес Лају да посети Србију.

Селаковић је рекао и да је у разговору са шпанском колегиницом било речи и о регионалним питањима и да је Шпанија спремна да подржи напоре региона да се напредује на путу ЕУ, у приступном процесу.

Шеф српске дипломатије указао је да нема простора за приступ у којем ће ЕУ Србији поставити услов за пријем какав ниједна земља није имала и нагласио да Србија не очекује да ЕУ од ње тражи признање тзв. Kосова, већ да изврши притисак на Приштину како би испунила своје обавезе из Бриселског споразума.

Селаковић је рекао да пет од 27 земаља ЕУ не признаје тзв. Kосово и додао су то, поред Шпаније, Kипар, Словачка, Грчка и Румунија и да ЕУ нема званични став у вези са косовским питањем.

Министар је напоменуо да је Београд привржен дијалогу са Приштином и да га види као једино могуће решење и једини начин за проналажење политичког и дипломатског решења уз поштовање међународног права и националних интереса Србије и Срба на KиМ.

„Сигуран сам да нема простора за такав приступ у којем ће Србија бити земља која ће бити суочена са условом коју нико није имао. Званичан став Србије је да само компромис може бити једино одрживо решење, у којем ће обе стране добити довољно, а ниједна све”, рекао је Селаковић.

Шеф српске дипломатије нагласио је да није прихватљив приступ по коме Србија мора да да све, а да не добије ништа, чак ни поштовање својих националних интереса.

Подсетивши да дијалог Београда и Приштине траје већ 10 година, као и да је пре осам година постигнут први Бриселски споразум, Селаковић је истакао да је Београд испунио све своје обавезе, али да Приштина никада није ни почела да испуњава једину обавезу коју је имала - успостаљање Заједнице српских општина.

„Дијалогу је посредовала ЕУ, као што је и сада случај. Очекујемо од ЕУ, не да нас пита да признамо једнострану проглашену независност тзв Kосова, већ да изврши притисак на Приштину да испуни обавезе које је преузела у дијалогу”, рекао је Селаковић.

Говорећи о ситуацији са пандемијом, министар Селаковић рекао је да се нада да ће се ускоро променити на боље захваљујући вакцинацији и да ће грађани моћи поново да путују.

“Надам се да ће се ситуација ускоро променити и да ћемо после имунизације видети да имамо здраве грађане. Важно је да имамо безбедно тло и да грађани могу безбедно да путују”, рекао је Селаковић и изразио наду да ће што пре бити успостављени директни летови из Београда ка Мадриду и Барселони.

Министар је додао да је упознао шпанску колегиницу са споразумима о признавању ковид сертификата које Србија има са неким државама чланицама ЕУ, попут Мађарске и Грчке.

Министарка иностраних послова Шпаније Аранћа Гонсалес Лаја истакла је да Србија може да рачуна на искрену подршку Шпаније у погледу очувања њеног територијалног интегритета и да се Шпанија држи принципа да не признаје Косово.

„Бранили смо тај став и до сада, радимо то и данас и наставићемо и у будућности”, рекла је Гонсалес Лаја и нагласила да питање KиМ треба да се реши у дијалогу Београда и Приштине.

„Морамо још одлучније да подржимо тај дијалог као пут за мирољубиво решење питања KиМ”, рекла је шпанска министарка.

Она је истакла да Шпанија подржава европски пут Србије, која је њена пријатељска земља и да је подстиче да настави да спроводи реформе на путу ка ЕУ.

„Србија је пријатељска земља на Балкану, региону којем Шпанија придаје велики значај и намерава да му да још већи значај у наредном периоду”, рекла је Гонсалес Лаја и додала да су билатерни односи Србије и Шпаније добри, али да је жеља да они буду још бољи.

Гонсалес Лаја указала је да постоји жеља да се шпански језик уведе у школе у Србији.

Министарка иностраних послова Шпаније рекла је и да је са српским шефом дипломатије разговарала и о напорима њене земље и ЕУ да се напредује у приступним преговорима Албаније и Северне Македоније, као и о ситуацији у БиХ, која према њеној оцени, мора бити стабилна како би се наставило приближавање ЕУ.