Селаковић: Србија води суверену, самосталну и независну политику

13. јул 2022.
Србија озбиљна држава која никога не провоцира, чији је главни циљ очување мира и стабилности, изјавио је министар спољних послова Никола Селаковић.

„Србија има довољно способну и смелу власт да води суверену, самосталну, независну политику која се не приклања ниједном европском и светском центру моћи, већ центар своје моћи види у својим грађанима и борби за државне и националне интересе“, истакао је министар Селаковић гостујући на РТВ Пинк.

Упитан да прокоментарише то што Приштина континуирано спроводи једностране потезе, али поједине тамошње наводе да је Србија та која није заинтересована за стабилност у региону, министар Селаковић поновио да је Приштина та која искључиво доноси једностране потезе, које, како је рекао, Запад упорно одбија да сагледа.

„Паралелно са свим што се дешава на глобалној сцени, са ужасно проблематичном зимом која нас очекује, економском, социјалном кризом која све више захвата Европу и свет, морамо да будемо свесни да ће се усложњавати и овакве врсте провокације Приштине“, истакао је Селаковић.

Када је реч о извештају Европског парламента о Србији, Селаковић је казао да постоје ствари које више не могу да нас изненаде, да му се и самом неретко чини да Брисел не зна шта хоће, али да је Србија на европском путу,  реформском путу и да ми знамо шта желимо.

„Уз реформски курс, важно је да се Србија и даље економски развија, да се бори за своје интересе и будућност. То је Србија управо показала у ово Вучићево време када нам је он показао како можемо да се боримо за своју земљу“, навео је министар.

Према његовим речима, важно је проћи кроз ову кризу што мање оштећен, и да наша држава води рачуна о будућности и интересима свих наших грађана.

На питање о наводима високог представника у БиХ Кристијана Шмита, да српска деца у школи треба уче о геноциду, министар је нагласио да никакво наметање, никоме ништа није донело добро.

„У БиХ, Републици Српској и  Федерецији већ је и превише тензија да би се људи бавили и овим“, рекао је Селаковић, додавши да историјом треба да се баве историчари а не политичари.

Шеф српске дипломатије осврнуо се и на успешну посету Гани, приликом које је отворена Амбасада Србије у Акри, изразивши задовољство чињеницом да је то наша 14. амбасада на територији афричког континента, али и да ће то тамо бити једина амбасада неке балканске државе.

Селаковић је навео да је Гана озбиљна и уређена држава са више од 32 милиона становника, да са њом баштинимо пријатељство још из периода оснивања Покрета несврстаних, и да смо опредељени за јачање и унапређење укупних односа.

Такође, Селаковић је подсетио да је Гана повукла признање такозваног „Косова“, да је нестална чланица Савета безбедности УН, као и да је на седници Савета безбедности о раду УНМИК-а у октобру прошле године наступала с позиција које су биле у корист Србије.

Министар је навео да је имао и важан састанак са председником Гане Акуфо-Адом, преневши да су разговарали о задацима који су пред нама и шансама за јачање наше билатералне и политичке сарадње.