Селаковић у Атини са грчким привредницима

02. нов 2021.
Министар спољних послова Србије Никола Селаковић представио је данас у Атини грчким привредницима окупљеним у Грчко-српској комори за трговину и индустрију економске резултате Србије у протеклих неколико година и инвестиционе потенцијале наше земље.

Селаковић је на, радном доручку са грчким привредницима, којем су присуствовали и представници грчке владе и Министарства иностраних послова, поручио да је Србија данас најбрже растућа економија у Европи.

Министар Селаковић је направио детаљну компаративну анализу ситуације коју смо имали пре седам година и оне коју, захваљујући у међувремену спроведеним реформама, имамо данас.

Како је подсетио, 2014. године јавни дуг Србије је био 79 одсто БДП, незапосленост је била 26,9 одсто, имали смо пад економије од минус 3,6 одсто, као и низак ниво страних инвестиција.

„Данашње бројке показују да смо успели у реформама и најновије процене показује да ћемо ове године имати раст од 7,5 одсто, и ове године ћемо сигурно бити најбрже растућа европска економија“, казао је Селаковић.

Незапосленост је данас, како је истакао, испод осам одсто, јавни дуг је у границама Мастрихта, ниво девизних и златних резерви је највиши у нашој новијој историји, а прошле године привукли смо 61 одсто свих страних инвестиција у региону, навео је Селаковић.

Новац добијен фискалном консолидацијом смо, како је објаснио, преусмерили у враћање најнеповољнијих кредита, подстицање страних инвестиција и инфраструктуру, и ускоро ћемо имати седам нових аутопутева у изградњи.

Пре седам година, како је додао, имали смо пре свега инвестиције у производњу, а данас имамо све више инвестиција у развојне центре и софистициране технологије.

Пре пет година допринос пољопривреде нашем БДП-у био је 8,1 одсто, а прошле 9,8 одсто, док је допринос ИТ сектора српском БДП-у пре пет година био испод један одсто а сада је скоро пет одсто, прецизирао је Селаковић.

Додао је да смо предузели и велике реформе у области образовања, да смо прва земља у региону која је увела обавезну информатику од најранијих разреда основне школе, као и да је уведено дуално образовање у средњим школама а однедавно и на факултетима.

Пре седам година имали смо 17.500 запослених у немачким компанијама, данас имамо 75.200 људи са тенденцијом раста, и верујемо да ћемо у року од две године доћи до бројке од 100.000, казао је шеф српске дипломатије.

Он је додао и да је ово прва година у којој европске економије нису највећи инвеститор у Србији и први пут су то кинеске компаније, које су и највећи извозници из Србије.

Министар Селаковић нагласио је да Србија стабилно остаје на путу евроинтеграција и да је захвална грчким пријатељима на помоћи у том процесу, али да до ступања у пуноправно чланство мора да користи све могућности за развој.

„У међувремену, због комплексних односа у ЕУ, морамо да преживимо и развијемо економију тако што ћемо прихватити све расположиве инвестиције из свих делова света. Наша компаративна предност је то што имамо слободну трговину и са ЕУ и са Евроазијском економском унијом, и са Турском, као и ЦЕФТА споразум“, рекао је Селаковић, додавши да је друга компаративна предност Србије, када је реч о страним инвестицијама, ниска цена енергије.

Селаковић је ову прилику искористио и да грчке саговорнике упозна и са потенцијалима иницијативе „Отворени Балкан“ коју је иницирао председник Србије Александар Вучић.