Селаковић: Велики потенцијали за унапређење односа Србије и Саудијске Арабије

27. јан 2022.
Министар спољних послова Србије Никола Селаковић састао се данас са амбасадором Краљевине Саудијске Арабије на нерезиденцијалној основи Усамом бин Дахилом бин Ребиом ел-Амедијем.

Министар Селаковић је у разговору подсетио да Србија и Саудијска Арабија наредне године обележавају 10 година од успостављања дипломатских односа, истичући да би то била одлична прилика да та држава отвори амбасаду у Београду, имајући у виду да Србија већ има своје дипломатско представништво у Ријаду.

Селаковић је оценио да две државе имају бројне неискоришћене потенцијале за унапређење билатералне сарадње, како на политичком нивоу, тако и у области економије.

Посета Србији представника краљевске породице, краља Салмана бин Aбдулазиза ал-Сауда или престолонаследника Мухамеда бин Салмана бин Абдулазиза Ал Сауда, била би, према речима шефа српске дипломатије, камен темељац за даље унапређење односа две земље.

Министар Селаковић је овом приликом упутио и позив министру спољних послова принцу Фејсалу бин Ферхану Ал Сауду за билатералну посету Србији, констатујући да би било веома корисно и да два министарства иностраних послова успоставе праксу редовних политичких консултација на годишњем нивоу.

Селаковић је посебно задовољство изразио због чињенице да је министар Фејсал бин Ферхан Ал Сауд боравио у Београду у октобру прошле године и учествовао на Комеморативном скупу поводом 60 година од одржавања Прве конференције Покрета несврстаних земаља.

Значајна пажња на састанку посвећена је могућностима интензивирање економске сарадње подстицањем трговинске размене и инвестиција, као и могућности промене визног режима.