Селаковић: За нас дијалог нема алтернативу и морамо се борити за наш народ на КиМ

15. јун 2021.
Министар спољних послова Србије Никола Селаковић изјавио је да је данашњи разговор у Бриселу био изузетно тежак и да предлози које је председник владе привремених институција самоуправе у Приштини Аљбин Курти изнео немају додирних тачака са оним о чему је до сада разговарано.

Селаковић је у изјави за ТВ Прва истакао да је Курти манифестовао одсуство сваке жеље да се постигне договор, и да је чак настојао да обесмисли и многе до сада постигнуте договоре. 

Према његовим речима, једини договор који је постигнут јесте да се на овом нивоу делегације опет састану до краја јула, а да у међувремену технички тимови разговарају о питању несталих лица.
 
Селаковић је рекао да су Мирослав Лајчак и Жозеп Борељ показали конструктивност и жељу да дијалог успе, што жели и Београд.
 
„Читав процес у којем ми учествујемо је нормализација, хоћемо да нормализујемо живот људи и хоћемо на сваки могући начин да сачувамо мир и стабилност, да избегнемо сваку врсту инцидената и онога што може да угрози опстанак српског народа на КиМ, што може да угрози опстанак наших светиња. Са том жељом смо и приступили овом процесу дијалога који се већ десет година мукотрпно води и који је имао неке своје резултате. Ми смо данас могли да чујемо суштински да актуелне представнике Приштине ти резултати не занимају и да оно на шта се њихова страна обевезала и њихов парламент ратификовао за њих не постоји”, указао је Селаквић.
 
Шеф српске дипломатије рекао је да је за Београд нормализација дијалог и решавање проблема у директном разговору, уз поштовање става да оно што је договорено мора да се испуни, на шта су Борељ и Лајчак данас неколико пута подсећали представнике Приштине. 
 
Селаковић је рекао и да је веома поносан на начин на који се председник Александар Вучић борио, истакавши да је много тешко седети на бриселској столици и дозволити некоме да вас провоцира а да не одреагујете на сваку провокацију. 
 
„Која год да се тема поведе, они питају када ћете признати независност, и онда је председник у једном тренутку рекао – нећемо признати. То је наша јужна покрајина и наша територија а ми хоћемо да разговарамо о правима људи и како да превазилазимо неке теме које треба да су цивилизацијске тековине – да нађемо нестале, да их њихови најмилији сахране онако како треба”, истакао је Селаковић.
 
Како је додао, на крају разговора председник Вучић је апеловао на Приштину да не угрожава мир и стабилност, на шта је Курти рекао „причате о миру и стабилности а ви сте пре неки дан у Милошевићевој цркви држали литургију".
 
„Само да подсетим, од почетка ове године на територији КиМ нападнуто је, оскрнављено, опљачкано или спаљено 13 православних српских светиња, цркава или манастира, и нисмо видели неку велику реакцију западног света на то.  Неко је данас нама рекао како су литургије у, како кажу, Милошевићевој цркви у Приштини, провокација. Јел ми то причамо о Приштини у којој је до пре 22 године живело 40 хиљада Срба а данас их је 40”, рекао је Селаковић.
 
Министар је рекао да Београд мора да преговора, и да за нас не постоји ништа важније од ових разговора.
 
Селаковић је нагласио и да ћемо се борити да се реализује договор о Заједници српских општина, подсетивши да ће за мање од три недеље бити 3.000 дана откако је тај договор постигнут. 
 
„За нас је дијалог нешто што нема алтернативу и нешто за шта морамо да се боримо да би сачували наш народ на КиМ, да бисмо бранили наше државне и националне интересе, онако како је то радио председник Вучић данас”, закључио је Селаковић.