Србија и Сао Томе и Принсипе две партнерске и пријатељске земље

12. феб 2022.
Министар спољних послова Србије Никола Селаковић састао се данас, у оквиру своје вишедневне званичне посете земљама централне Африке, са министарком спољних послова, сарадње и дијаспоре Сао Томе и Принсипеа Едитом Тенжу.

Селаковић је, на конференцији за новинаре после састанка, констатовао да та посета има историјски значај, јер ово је први пут да један министар спољних послова Србије борави у Сао Томе и Принсипеу, и то у години када наше две земље прослављају 45. годишњицу успостављања дипломатских односа. 

„Наше две пријатељске земље имају веома добре односе, без отворених питања. Сао Томе и Принсипе је за нас партнерска земља, и то партнерство и пријатељство се исказује и кроз подршку ваше земље по питањима од највишег значаја за Србију. Реч је о подршци коју ваша земља пружа територијалном интегритету и суверенитету Србије у вези са нашом јужном покрајином Косовом и Метохијом“, казао је Селаковић.

Према његовим речима, данас потписани споразуми - меморандум о разумевању између два министарства спољних послова о политичким консултацијама и меморандум о сарадњи министарстава пољопривреде -  подстаћи ће сарадњу две земље у наредним годинама. 

Данашња посета, како је констатовао министар Селаковић, јесте драгоцена прилика за садржајне разговоре и дефинисање поља у којима је могуће продубити билатералну сарадњу. 

„Разговарамо о томе како да помогнемо нашим пријатељима, колико стипендија можемо да обезбедимо вашим студентима за школовање у Србији и како да помогнемо у ублажавању последица поплава које су ове године погодиле ту државу. Такође, разговарамо и о сарадњи на мултилатералном плану у оквиру разних међународних организација“, казао је Селаковић. 

Шеф српске дипломатије је посебну захвалност министарки Тенжу изразио због тога што је прихватила позив и учествовала на скупу Покрета несврстаних земаља који је прошле године одржан у Београду.  

Министарка Тенжу је истакла значај данашњег сусрета, у светлу изазова са којима се две земље суочавају и потребе за солидарношћу у њиховом решавању.
Две земље, како је рекла, имају безрезервну жељу и намеру да учврсте пријатељство и подигну га на виши ниво. 

„Пријатељство наша два народа има корене у прошлости, и они су довољно снажни и дубоки да би на њима расла и будућа сарадња“, казала је министарка.

Она је истакла значај данас потписаних споразума, констатујући да постоји велика сагласност две земље по многим међународним темама.

„Уверена сам да ћемо наставити да проналазимо добре начине да народи наших земаља имају обострану корист од пријатељства наших двеју земаља“, рекла је министарка Едита Тенжу.