Србија опредељена за сарадњу на плану превенције геноцида

18. нов 2021.
Министар спољних послова Никола Селаковић састао се са специјалном саветницом генералног секретара Уједињених нација за превенцију геноцида Алис Ваиримом Ндериту.

Селаковић је поручио да је данашњи сусрет добра прилика за размену мишљења о овој веома важној теми, наглашавајући да је сарадња са УН и свим телима Организације један од приоритета наше земље.

Министар је истакао да је Србија опредељена за сарадњу на плану превенције геноцида и проналажење одговарајућих решења за помирење и уклањање последица ратних злочина и злочина против човечности почињених у сукобима било где у свету.

Шеф српске дипломатије казао је да се Србија залаже за обезбеђивање трајног мира и стабилности на простору западног Балкана, додавши да је наша земља посвећена унапређењу односа и сарадње са свима из региона, на основу поштовања међународног права и територијалног интегритета и суверенитета свих држава чланица Уједињених нација.

Селаковић је подвукао да је Србија привржена свим међународним нормама, напомињући да је важно да сви који су починили злочине буду идентификовани, изведени пред лице правде, као и да је обавеза свих у региону да се истим интензитетом суоче са овим питањем.