Старовић: Чести сусрети са немачким званичницима разлог за оптимизам

05. јун 2022.
Државни секретар у Министарству спољних послова Немања Старовић изјавио је да је предстојећа посета немачког канцелара Олафа Шолца Београду важна с обзиром на велики значај сарадње са Немачком, која за Србију представља убедљиво највећег спољнотрговинског партнера, као и да нам честе посете и сусрети са немачким званичницима дају разлога за оптимизам.

Старовић је у интервјуу за “Ало” рекао да је долазак немачког канцелара важан и због тога што представља својеврсни увод у самит ЕУ и западног Балкана који ће бити одржан 23. јуна у Бриселу, на коме се очекују важне поруке о европској будућности региона, пре свега од водећег немачко-француског двојца.

На питање да ли је канцелар Шолц на било који начин условљавао посету недоласком шефа руске дипломатије Сергеја Лаврова у Београд, Старовић је навео да је посета Шолца Београду планирана и заказана, а да ли постоје неки додатни услови за њену реализацију, то је пре свега питање за немачку страну.

Старовић је рекао да није тајна да постоје одређени изазови у реализацији посете Сергеја Лаврова, и они техничке природе, који ће вероватно бити разјашњени.

Према његовим речима, за нас је веома важно да очувамо адекватан ниво дијалога са свим међународним партнерима, а компликације с којима се суочавамо нису последица наших жеља или деловања.

Упитан о рату у Украјини, Старовић је навео да се боји да ратни сукоб на истоку Европе неће брзо бити завршен, а чак и да се то деси, последице сукоба ћемо сви осећати у будућности.

Старовић је додао да је у таквим околностима за нас од највеће важности да сачувамо мир и стабилност у нашем региону, пружимо руку сарадње суседима и обезбедимо даљи економски развој којим ћемо ухватити прикључак с нашим европским окружењем.