Старовић: Највећи успех српске дипломатије у 2021. години организација скупа Несврстаних

27. дец 2021.
Државни секретар у Министарству спољних послова Немања Старовић каже да су у том Министарству задовољни ефектима рада у протеклој години и да је министар спољних послова Никола Селаковић имао више од 400 билатералних сусрета са страним државницима – 10 са шефовима држава, 17 са председницима влада и више од 130 са министрима спољних послова.

"Бројке говоре саме по себи, али највећи успех несумњиво је организација скупа поводом 60. годишњице одржавања прве конференције Покрета несврстаних у Београду почетком октобра ове годие. Био је то највећи мултилатерални скуп у Европи у 2021. години са 120 присутних делегација. Мало је држава које могу да се подиче капацитетом да на такав начин организују тако велики политички скуп", рекао је Немања Старовић гостујући у емисији У средишту пажње Првог програма Радио Београда.

Приоритети у наредној години 

Говорећи о приоритетима спољне политике, Старовић каже да се они не могу посматрати издвојено од целине државне политике.

"Наш посао и у наредној години ће бити да стојимо на бранику отаџбине у тој дипломатској арени, и када говоримо о неговању старих пријатељстава и када говоримо о неким новим пријатељствима, и у процесу евроинтеграција што је израз политике Републике Србије и израз воље наших грађана. Али оно што нам долази на дневни ред и чиме ћемо се бавити је процес економских интеграција у региону и реализација пројекта 'Отворени Балкан' који има невероватно велике потенцијале. Kад год нешто постигнемо на плану економске интеграције, отварају нам се нови видици ка којима даље стремимо", наглашава Старовић.

Стање у дипломатији 

Не може се говорити да је стање у нашој дипломатији ни идеално ни сјајно, али пуно тога је урађено у протеклих годину дана. Kренуло се са решавањем системских проблема који су се наталожили, у најмању руку у последњих 20 година, каже Немања Старовић.

"Говорим ту и о кадровским проблемима, о потреби да подмладимо и додатно стручно оспособимо дипломатско-конзуларну мрежу. Током ове године закључили смо споразуме о сарадњи са 15 факултета државних универзитета у Републици Србији. Отворили смо могућност да већ од наредне године преко 100 младих људи, најбољих студената државних факултета, добије шансу да оствари стручну праксу. Направили смо споразум и са Организацијом српских студената у иностранству које ћемо такође укључити. Најквалитетнијим младим људима који се школују у иностранству пружићемо могућност да се ангажују како бисмо подспешили процес подмлађивања", наглашава државни секретар у Министарству спољних послова.

Он каже да је почетком ове године било пуно дипломатско-конзуларних представништава која нису имала руководиоца на свом челу, али да се почело са решавањем тог проблема.

"Последњих неколико месеци на Влади Србије су прошле одлуке о именовању нових амбасадора и генералних конзула. Не могу да говорим о именима с обзиром да се негде још увек чека добијање агремана, односно преузимање функције, али могу да кажем да смо највећи део упражњених места већ попунили.", закључује Немања Старовић.

 

Извор: РТС