Старовић: Односи Србије и Турске кичма стабилности у региону

08. сеп 2022.
Државни секретар у Министарству спољних послова Немања Старовић изјавио је да односи Србије и Турске представљају кичму стабилности у региону, а да се наша добра економска сарадња прелива и на област политике.

Старовић је, гостујући на Радио-телевизији Србије, рекао да Србија и Турска раде на очувању мира и стабилности и да Турској није у интересу дестабилизација региона која би могла да угрози бројне турске инвестиције у Србији.

"У Анкари је сазрела свест да дугорочне интересе не могу остварити кроз сукоб са Србијом, већ да је потребна прагматична и конструктивна сарадња са Србијом и да то доноси  резултате", каже Старовић, и наглашава да стоји констатација председника Србије Александра Вучића о златном добу односа Србије и Турске, о чему је говорио током посете председника Турске Реџепа Тајипа Ердогана Београду.

Старовић је рекао да је Турска је један од 10 најважнијих спољнотрговинских партнера Србије и значајан инвеститор, као и да у Србији послује 1.300 турских компанија које запошљавају око 10.000 радника.

"Без учешћа Турске и турских компанија не бисмо могли да убрзано радимо на ауто-путу Београд-Сарајево. То јесте видљив плод сарадње Турске и Србије", навео је Старовић, и додао да Турска има своје интересе на Балканском полуострву, али да кроз развој економске сарадње политичко присусуство Турске каналишемо на позитиван начин.

Старовић је нагласио да је јуче потписано седам значајних споразума са Турском, а да је један од најважнији онај који се односи на путовање грађана Србије у Турску само са личним картама, као и грађана Турске у Србију, а за који наводи да ће ступити на снагу током наредне године.

Старовић је говорио о бројним заједничким инвестицијама Србије и Турске, наводећи ауто-пут Београд-Сарајево и регионални пут Нови Пазар-Тутин, али и о сарадњи у области војне индустрије, као и о значају Турске као транзитне земље за допремање гаса и набавку струје.

Државни секретар у Министарству спољних послова је истакао и јасну и директну подршку Турске иницијативи "Отворени Балкан".

"Уз подршку Мађарске, Турске и Грчке, уз снажну подршку и САД, верујем да се полако стварају услови да иницијатива заживи у пуном капацитету", каже Старовић, и додаје да ће иницијатива дати праве ефекте у остваривању раста од седам одсто годишње ако је буду чиниле пет држава, односно шест партнера.

На питање о ставу Турске о Kосову и Метохији, Старовић је рекао да не можемо да се заваравамо и подсетио да је Турска од 2008. била једна од најснажнијих спонзора тзв. независности „Kосова“, али да у поседњих шест година сведочимо одређеним корекцијама у приступу званичне Анкаре.

"Нема више оних изјава председника Ердогана које смо имали у Призрену 2014. године, 'Kосово је Турска, Турска је Kосово'. Већ неколико година уназад тај приступ је далеко боље балансиран. Турска политика говори о потреби за некаквим компромисом, решењем које ће бити прихватљиво за обе стране. Председник Ердоган је говорио о томе да је за Турску неприхватљиво формирање било какве 'велике Албаније' и то јесу поруке које су веома корисне", рекао је Старовић.

Говорећи о конструктивној улози Турске, Старовић је подсетио на важан споразум из јуна ове године који се односи на договор о Мапи пута за реализацију енергетског споразума везан за снабдевање струјом севера Kосова и Метохије.

"Један део тих разговора о усаглашавању мапе пута је вођен управо на територији Турске, уз једну конструктивну улогу и турске државе и турских електроенергетских компанија. Показало се у пракси да Турска такође може дати свој конструктивни допринос и то је нешто што морамо поздравити", навео је Старовић.