Старовић упознао студенте Универзитета Клемсон са спољнополитичким приоритетима Србије

18. мај 2022.
Државни секретар у Министарству спољних послова Немања Старовић одржао је предавање o  спољнополитичким приоритетима Србије групи студената политичких наука и међународних односа Универзитета Клемсон из Јужне Каролине (САД).

Старовић је упознао америчке студенте са историјским, географским и геостретешким положајем Србије, а у обраћању посебно је говорио о значају очувања суверенитета и територијалног интегритета, европским интеграцијама Србије, регионалним односима и  војној неутралности земље.

Подсетивши на догађаје који су довели до признавања независности тзв. Косова на међународном нивоу, супротно међународном праву, Старовић је објаснио значај поштовања Резолуције СБ УН 1244 и ангажмана међународне заједнице у процесу заштите српског становништва и српског културног наслеђа на КиМ, као и константном настојању Србије да се договором и мирним путем дође до решења кризе.
Такође, указао је на чињеницу да су многе земље повукле признање тзв. Косова, те да ће се такав тренд вероватно наставити.

Државни секретар је европски пут Србије означио као један од стратешких спољнополитичких циљева земље и покретач реформи у многим областима које су довеле до привредног напретка земље.

Он је истакао је да, иако војно неутрална, Србија остварује сарадњу са НАТО кроз Партнерство за мир, као и да учешћем у мировним мисијама и операцијама УН и ЕУ доприноси очувању безбедности у Европи и свету.

Такође, државни секретар је нарочито говорио о значају добросуседских односа, истакавши иницијативу „Отворени Балкан“, њен значај и предности за становништво и економију земаља западног Балкана.

Студенти Универзитета Клемсон бораве у студијској посети Србији, а посета Министарству реализована је у организацији Дипломатске академије, где су поред предавања, студенти имали прилику и да обиђу сталну поставку Музеја српске дипломатије.