Старовић: Веома важан сваки сусрет са Ердоганом

17. сеп 2021.
Сваки сусрет председника Србије Александра Вучућа са председником Турске Реџепом Тајипом Ердоганом је веома важан, јер по природи ствари сва политичка питања на Балканском полуострву морају бити разматрана у интензивном политичком дијалогу Србије и Турске, као две две најзначајније државе на том простору, каже државни секретар у Министарству спољних послова Немања Старовић.

"Веома је корисно интензивирање политичког дијалога званичне Анкаре и Београда и то може благотворно да се одрази на решавање крупних, важних политичких питања у нашем региону, било да је у питању БиХ или питање нормализације односа Београда и Приштине", рекао је Старовић за Танјуг уочи састанка председника Србије и Турске сутра у Истанбулу.

Старовић додаје да је, упркос чињеници да се позиције по много чему разликују, политички дијалог прави пут кроз који се може доћи до приближавања ставова и послати позитивне поруке региону и међународној заједници.

Он очекује да ће током радног доручка двојице председника, кроз два дана у Турској, доминирати важна политичка питања за које је неопходан констатан политички дијалог, као и економске теме.

Када је реч о Косову и Метохији, Старовић подсећа да су различити ставови Анкаре и Београда по том питању, али да је последњих неколико година дошло до благих позитивних корекција у деловању Турске.

Истиче да је за нас сада важно да обезбедимо подршку Турске процесу дијалога Београда и Приштине, кроз који би се дошло до обострано прихватљивог, компромисног и одрживог решења.

"Свесни смо да неког великог преокрета не може да буде, али би подршка процесу дијалога у овом моменту за нас била веома значајна", рекао је Старовић.

По питању БиХ, Старовић је додао да Турска има своје интересе у тој земљи, чије бошњачке политичке партије у Турској траже снажан политички ослонац, те да је то реалност која се мора имати у виду, али да је, у том смислу, драгоцено конструктивно постављање Турске и то што Анкара препознаје значај учешћа свих држава потписница Дејтонског споразума у политичком дијалогу о будућности БиХ.

"Спремни смо да позивитно одговоримо на све иницијативе које би дошле из саме БиХ, а које би подржала оба ентитета, сва три конститутивна народа и које би подразумевале директније укљчивање Хрватске и Србије, уколико до таквих иницијатива дође", рекао је Старовић.

Указао је да ће фокус разговора бити и на економији, будући да се бележи раст спољнотрговинске размене Србије и Турске, као и да је у Србији присутно све више турских инвестиција, које се реализују у најнеразвијениим подручјима Србије.

Коментаришући "згуснуту" агенду председника Вучића, који се овог месеца састаје са бројним званичницима, Старовић је рекао да долази до интензивирања одређених спољнополитичких процеса и да наш регион, Балкан у целини, али пре свега Западни Балкан, све више долази у центар пажње светске дипломатије.

"На нама је да, као и до сада, задржавамо озбиљан, конструктиван и проактиван приступ, да се позиционирамо као фактор стабиности у региону, као држава која пружа руку сарадње свим суседима, и која на кредибилан начин представља своје спољнополитчке приоритете и деловање свим најважнијим играчима у међународној арени. Уверен сам да ће деловање председника Вучића бити потпуно проактивно", рекао је Старовић.

 

Извор:  Танјуг