Старовић: Верујем да ће шира ескалација поводом дешавања у Украјини бити избегнута

27. јан 2022.
Државни секретар у Министарству спољних послова Немања Старовић је, поводом дешавања у Украјини, изјавио да Србија апелује на мир и мирно решење, јер велика ескалација никоме није у интересу, било да говоримо о Москви, Kијеву или о државама Централне и Западне Европе.

Старовић је, гостујући на Радио-телевизији Србије, рекао да треба спуститити тензије и дати шансу дипломатији. 

Према његови речима, ако се ситуација сагледа објективно, не би требало да постоји страховање од ескалације ширег оружаног сукоба између Украјине и Русије.

„Никоме велика ескалација заправо данас није у интересу, било да говоримо о Москви, Kијеву или пак о државама Централне и Западне Европе. Међутим, оно што негде представља проблем у исто време, то је што имамо једну веома заоштрену реторику, што таква реторика бива пропраћена и одређеним потезима који сви заједно стварају једну перцепцију да је ескалација ширих размера неизбежна", навео је Старовић.

Према његовим речима, јавно створене перцепције често утичу и на саму стварност на терену, тако и да заоштрена реторика може на крају да доведе и до ескалације сукоба.

„Надам се ипак да то неће бити случај, да ће разум преовладати. Надам се да ће ова интензивна дипломатска активност уродити плодом. Видимо сада једну интензивну размену различитих порука, дијалог који се одвија и на нивоу Москва-Вашингтон, Руска Федерација-НАТО, планирају се састанци у такозваном нормандијском формату, који поред Москве и Kијева укључује и Париз и Берлин. Верујем да ће негде дипломатија показати сву своју снагу у данима који су пред нама и да ће шира екслација бити избегнута", казао је Старовић.

Kако је навео, озбиљнија и шира ескалација између Русије и Украјине би свакако представљала катастрофу, будући да се ради о за нас два пријатељска и братска словенска народа, и довела би и спољну политику Србије у веома тежак и незгодан положај.

„Сасвим сигурно да би се било каква шира ескалација веома негативно одразила на нашу спољну политику и наш спољнополитички положај. Желим да нагласим да ми ни на који начин нисмо део политичког или било каквог другог конфликта између Русије и Украјине и нисмо и нећемо бити део проблема. Ако постоји и најмањи простор да ми будемо део решења, ми смо на тако нешто спремни", поручио је Старовић.

Упитан о нападима на Србе на Kосову и Метохији, Старовић је истакао да, нажалост, сведочимо тренду да се број етнички мотивисаних инцидената, пре свега напада на припаднике српске и других неалбанских заједница, драстично повећава у протеклих годину дана.

"То коинцидира са периодом у коме се на челу владе привремених институција самоуправе налази Аљбин Kурти. Просто, имамо доказ за то да, када дијалога нема или када политички дијалог између Београда и Приштине није испуњен оном правом садржином, долази до погоршања ситуације на самом терену и да када дијалога нема, када сведочимо једностраним потезима, да долази до подизања тензија и да се то свакако одражава и на међуетничке односе", истакао је Старовић.

Државни секретар је нагласио да је то још један разлог зашто је важно да међународна заједница изврши одлучујући и много озбиљнији притисак на Приштину и на Kуртија лично да се врати преговорима, јер ова ситуација какву данас имамо не води ничему и можемо само страховати од даљег погоршања стања на терену.

Осврћући се на ситуацији у Црној Гори, Старовић је истакао да се црногорска влада још од формирања крајем 2020. године од првог дана суочила са огромним изазовима и да није имала јасну парламентарну подршку, да је сада практично већ оборена, а да последњи удар представља политички, али и лични, сукоб између премијера Здравка Kривокапића и првог потпредседника владе Дритана Абазовића.

„Тешко да ће влада у Подгорици успети да преживи након свега овога и отварају се различити сценарији који ће постати јасни за неких десетак дана", казао је Старовић.

Поводом јучерашњих разговора Дритана Абазовића у Београду са патријархом српским Порфиријем о Темељном уговору који би црногорска влада требало да потпише са Српском православном црквом, Старовић је оценио да је сваки разговор користан и благотворан.

„Ја сам сигуран да је и господин Абазовић имао прилике да чује мудре речи Његове светости. Ја верујем да ћемо током данашњег и наредних дана бити обавештени о садржини тих разговора, а да ће коначни резултат бити и потписивање тог Темељног уговора, који је већ потписан од стране црногорске владе са свим другим верским заједницама, дакле, говоримо о Римокатоличкој цркви и Исламској заједници, да је коначно време и да се потпише са СПЦ којој припада највећи број становника Црне Горе. Да ли ће потпис ставити садашњи премијер или неко други, остаје да се види”, навео је Старовић.