Председник Вучић уручио одликовање мађарском министру Петеру Сијарту

08. јул 2021.
Председник Србије Александар Вучић уручио је данас Орден српске заставе првог степена мађарском министру спољних послова Петеру Сијарту.

Сијарто је одликован поводом 28. јуна, Видовдана, за нарочите заслуге у развијању и учвршћивању сарадње и пријатељских односа између Србије и Мађарске.

Сијарто је захвалио на, како је рекао, изузетном одликовању, које за њега представља велику част.

„Ако желимо да будемо поштени, ово одликовање требало би да поделим са бар два српска министра, Николом Селаковићем и Јадранком Јоксимовић, јер се изванредно боре за чланство Србије у ЕУ", рекао је Сијарто.

Додао је да одликовање треба да припадне свима који од 2010. године у Мађарској помажу Западном Балкану и држе фокус мађарске политике на том региону.

„Верујемо да ЕУ не може бити комплетна без Западног Балкана и Србије, а знамо да у геополитици нема вакуума и да ако ЕУ пропусти интеграцију овог региона, неко други ће заузети то место. Пошто смо већ изгубили Велику Британију, не желимо и Западни Балкан", указао је Сијарто.

Он је истакао да му одликовање даје нови елан да се још снажније бори за придружење Србије Европској унији.

Вучић је истакао да је Сијарто искрени пријатељ Србије и да му је велика част што му је данас лично уручио одликовање.

„Сијарто има посебне заслуге у развијау и учрвшћивању сарадње и пријатељских односа Србије и Мађарске, односи који су у историји две земље најбољи", рекао је Вучић.

Он је истакао да је Сијарто увек и на свакој међувладиној конференцији Србије и ЕУ јасно и недвосмислено указивао да Србија мора да се придружи ЕУ.

„Борио се за истину, није се стидео пријатељства са Србијом и на томе смо му захвални. Захвални смо Мађарској и Орбану на таквој политици и сигурни смо да и овај орден ће бити само један беочуг у ланцу нашег пријатељсва и свега што морамо и можемо да урадимо у будућности", рекао је Вучић.

Председника Владе Мађарске Виктора Орбана и шефа мађарске дипломатије, који су данас допутовали у радну посету Србији, на аеродрому „Никола Тесла“ дочекао је министар спољних послова Републике Србије Никола Селаковић.

 

Извор: Танјуг