Министар Дачић са амбасадорком Народне Републике Кине

26. дец 2022.
Први потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић примио је данас амбасадорку Народне Републике Кине у Републици Србији Чен Бо.

У отвореном и срдачном разговору обострано је оцењено да су Србија и Кина посвећене континуираном развоју чврстих веза заснованих на свеобухватном стратешком партнерству и челичном пријатељству.

Наглашавајући велику захвалност пријатељској Кини на поштовању суверенитета и територијалне целовитости Републике Србије, чврсто утемељеном на међународном праву, министар Дачић је поновио да Србија доследно подржава политику „једне Кине“ и принцип „једна земља, два система“.

Током разговора потврђена је спремност за наставак јачања билатералне и мултилатералне сарадње, као и сарадње у оквиру иницијативе „Појас и пут“ и механизма Кина - земље Централне и Источне Европе, којима Република Србија придаје велики значај.

Изражен је интерес за даље интензивирање политичког дијалога, уз размену посета на највишем и високом нивоу, као и даље унапређење економске и инвестиционе сарадње, уз посебан нагласак на привлачењу нових кинеских компанија, инвестирању у нове инфраструктурне пројекте, као и закључивању Споразума о слободној трговини.

Посебно је истакнуто задовољство поводом недавног успостављања директних авио-линија између наше две земље, што је још једна потврда снажних односа и блискости наша два народа.