ППВ и МСП Дачић са амбасадором Аргентине

13. дец 2022.
Први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић је данас примио амбасадора Републике Аргентине Освалда Нарсиса Марсика. У разговорима је констатован висок ниво билатералних политичких односа, заснованих на међусобном разумевању и подршци око приоритетних питања за две земље.

Потврђен је интерес за свеобухватни развој сарадње у свим областима од обостраног интереса, као и интерес за даље јачање политичког дијалога на високом и највишем нивоу, реализацијом посете МИП Аргентине Републици Србији и наставком дијалога два министарства спољних послова. 

Аргентинска страна је информисала о ставовима у вези са одлуком ПИС у Приштини да упути припаднике „Косовских безбедносних снага“ на Малвинска острва, у оквиру Оружаних снага Уједињеног Краљевства, нагласивши да је она у супротности са резолуцијама ГС УН које позивају две стране да се уздрже од једностраног доношења одлука док се не постигне решење за спор око суверенитета над Малвинским острвима. Изражена је захвалност на саопштењу Министарства спољних послова које је објављено тим поводом. 

Са наше стране је пренета захвалност на принципијелној подршци Аргентине територијалном интегритету и суверенитету Републике Србије. Истакнуто је да сматрамо недопустивим ангажовање „Косовских безбедносних снага“ у страним мисијама, будући да је оно у супротности са Резолуцијом СБ УН 1244.