Селаковић: На седници СБУН први пут није било хорске подршке Приштини

21. апр 2022.
Министар спољних послова Србије Никола Селаковић изјавио је након седнице Савета безбедности УН, на којој је разматран најновији извештај о раду УНМИК-а, да су му утисци са седнице веома јаки, јер није било великих излива подршке Приштини.

Селаковић је констатовао да је први пут изостала хорска подршка Приштини која је раније била присутна код представника оних држава чланица СБУН које су признале једнострано проглашену независност такозваног „Косова“.

„Овога пута не само да није било хорске подршке и да је подршка била у одређеним случајевима више него млака, него су готово све до једне чланице, чак и оне које су Приштину признале, осудиле одређено понашање Приштине, као што је забрана одржавања референдума 16. јануара о промени устава Србије, као и председничких и парламентарних избора 3. априла“, казао је шеф српске дипломатије.

Према његовим речима, подршка Србији од свих чланица СБУН које нису признале једнострано проглашену независност тзв. „Косова“ била је више него чврста, укључујући Индију, Гану, Бразил, Кину и Русију.