Селаковић: Појачати дипломатско и економско присуство Србије у земљама централне Африке

14. феб 2022.
Министар спољних послова Србије Никола Селаковић, шестодневну посету земљама централне Африке закључио је посетом Камеруну, где је разговарао са председником Владе, министром спољних послова, као и са министрима одбране, пољопривреде и телекомуникација.

„Дочекани смо као велики пријатељи, и имао сам прилику да се трећи пут у пет месеци сретнем с министром иностраних послова Камеруна“, казао је Селаковић посебно издвојивши податак да пуних 38 година није реализована посета министра спољних послова наше земље.

Селаковић је истакао да је на свим састанцима исказана спремност за јачање политичког дијалога, али и сарадње у областима пољопривреде, одбране, телекомуникација и савремених технологија.

Такође, пренео је да је са премијером Камеруна разговарао о неопходности закључивања споразума који ће дефинисати правни основ сарадње две државе, али и да су сви саговорници спреми да што пре посете Србију и наставе комуникацију с колегама министрима о конкретним видовима сарадње.

Министар је рекао да је за Србију од посебне важности подршка Камеруна у заштити нашег територијалног интегритета и суверенитета, и захвалио на активној подршци коју нам ова пријатељска земља пружа у свим међународним форумима.

Сумирајући посете Екваторијалној Гвинеји, Габону, Сао Томе и Принсипеу и Камеруну, министар је рекао да све ове државе имају огроман потенцијал за сарадњу, а да је наш задатак да појачамо дипломатско и економско присуство у овом делу света.

 „У четири државе видели смо се са два председника и два премијера,  министрима спољних послова, пољопривреде и одбране“, истакао је Селаковић, додавши да су сви саговорници исказали одушевљење оствареним напретком Србије и упутили најискреније поздраве председнику Александру Вучићу.