Селаковић: Велики потенцијал за наставак јачања економске сарадње са Републиком Корејом

15. апр 2022.
Министар спољних послова Србије Никола Селаковић састао се данас са новим амбасадором Републике Кореје Ли Ђеунгом.

Министар Селаковић констатовао је да добре и пријатељске односе Србије и Републике Кореје последњих година карактерише интензивирање политичког дијалога на високом нивоу, уз унапређење укупне сарадње.

Србија је, према његовим речима, посебно заинтересована за унапређење економске сарадње и  долазак нових корејских инвеститора, нарочито реномираних компанија које делују на глобалном тржишту.

Селаковић је додао да смо веома задовољни досадашњим резултатима корејских компанија које су већ присутне у Србији.

Шеф српске дипломатије је изразио задовољство због чињенице да је билатерална економска сарадња  прошле године забележила рекордни ниво, констатујући да постоје  значајни потенцијали за даљи раст трговинске размене, посебно кроз повећање извоза прехрамбених и пољопривредних производа из Србије у Републику Кореју.
 
Србија је, како је додао министар, такође заинтересована за јачање сарадње са Републиком Корејом у области културе, образовања, информационих технологија, научно-технолошке и спортске сарадње, а постоји и значајан потенцијал за развој туристичке сарадње, односно долазак већег броја корејских туриста.

Селаковић је и овом приликом изразио захвалност због омогућавања комерцијалне набавке дефицитарне медицинске опреме из Републике Кореје, у време када нам је та опрема била најпотребнија за борбу са епидемијом Ковида-19, као и због хуманитарне помоћи коју је Влада Републике Кореје упутила Институту за јавно здравље „Др Милан Јовановић Батут“.