Старовић: ЕУ да на прави начин вреднује оно што чинимо

17. нов 2021.
Државни секретар у Министарству спољних послова Немања Старовић изјавио је данас да је веома важно да Србија настави реформе, али и да ЕУ на прави начин вреднује све оно што чинимо.

Старовић је, гостујући на Радио-телевизији Србије, истакао да је министар спољних послова Никола Селаковић у Бриселу добио позитивне поруке европског комесара Оливера Вархејија и да он као пријатељ Србије чини много како би убрзао наш приступни процес, али да о томе одлучује ЕУ и њене државе чланице.

Старовић је рекао да је последњи извештај Европске комисије изузетно повољан за Србију, можда најбољи у последњих неколико година, и да садржи препоруке о отварању два кластера до краја године.

Поводом предстојећег сусрета председника Србије Александра Вучића и руског председника Владимира Путина у Москви, Старовић је навео да ће то бити 19. званични сусрет двојице председника и да сама та чињеница говори и о једној изузетно доброј динамици сусрета и односа.

„На столу ће бити све најважније политичке теме, али суштина састанка је енергетска криза и питање енергетског снабдевања Србије”, рекао је Старовић.

Тренутно, како је рекао, Србија има повољну цену гаса, али је сасвим сигурно да ће она од почетка наредне године бити нешто већа.

Старовић је навео да постоји одређена доза опрезног оптимизма код председника Вучића, да се ради на припреми сусрета са руским председником у нади да Србија може да добије цену која би била најповољнија у Европи.

„Сигурно је да ће енергетска криза потрајати и када говоримо о гасу и о струји, и битно је да обезбедимо енергетску стабилност. Мислим да смо на добром путу, али је потребан фокусиран рад у наредним данима”, каже државни секретар у Министарству спољних послова.

Старовић је, осврћући се на ток дијалога Београда и Приштине, рекао да суштински рунде дијалога у Бриселу јуче није ни било, јер није дошло до сусрета техничких тимова због одбијања Приштине да уопште разговара о ономе што је морало бити на дневном реду.

Према његовим речима, ЕУ се обавезала да ће тема о којој ће се разговарати бити примена до сада постигнутих споразума, а да није ни могло бити директног састанка делегација, јер није дошло до сагласности око дневног реда.

“Не би ни имало смисла да се састану делегације у истој просторији ако се не разговара о ономе што је морало да буде на дневном реду, а то је коначно формирање ЗСО након осам и по година од постизања првог оквирног споразума у Бриселу”, навео је Старовић.

Старовић каже да зато ЕУ, као посредник у дијалогу Београда и Приштине и гарант споразума из 2013. године, коначно треба да прибегне некој врсти казнених мера према приштинској страни да би  заштитила свој кредибилитет, и наглашава да није нормално и одрживо да Србија буде условљавана на европском путу напретком у процесу преговора са Приштином, док са друге стране нема те врсте условљавања  према Приштини.

Старовић сматра да Брисел и Вашингтон и сви други најважнији актери у међународној заједници морају учинити све што је у њиховој моћи како у оваквој ситуацији не би дошло до поновне примене једностраних, насилних мера од Приштине.

„Мислим да постоји висок ниво бриге и забринутости у вези са могућношћу да Приштина настави са таквим мерама, помиње се наравно трафо-станица Валач, покушај њеног насилног заузимања. Јако је важно да са свих нивоа стигну упозорења у Приштину да тако нешто неће бити прихватљиво и да тако нешто мора бити спречено по сваку цену”, навео је Старовић.

Kако је нагласио, ако ЕУ не примени казнене мере према Приштини која има ригидан и неконструктиван став, преговарачки процес нема перспективу и не може се разговарати о нормализацији односа, нити замислити било какав нови споразум без примене онога што је раније договорено.

Упитан о више пута поновљеној изјави Аљбина Kуртија да ЗСО није у складу са тзв. „косовским уставом” и да Србија треба да мења свој Устав због преамбуле у којој се наводи да је Kосово и Метохија саставни део Србије, Старовић је рекао да ће измена Устава Србије бити спроведена у домену правосуђа и да нема говора о промени преамбуле.

„Изјаве Kуртија нису ништа ново, то је причао и док је био у опозицији - то је та његова визија у којој је потребно ресетовати дијалог и да не важе споразуми. То је изазов који упућује не само Београду, већ све више Бриселу. Брисел би морао на тако нешто да реагује много озбиљним мерама и казненим мерама. Не видим како би се овај опасан застој могао прекинути”, рекао је Старовић.

Због тога, како је навео, не види никакву перспективу и могућност да до сусрета на највишем политичком нивоу дође до краја године.

„Бојим се да је дијалог апсолутно запао у ћорсокак и да је сада пре свега на ЕУ, али и на другим актерима међународне заједнице да то питање разреше пре свега са Приштином. Да би дијалог имао смисла морају обе стране бити спремне за њега. Ми саговорника за дијалог тренуто немамо”, рекао је Старовић

На питање о најавама Kуртија о наоружавању и увођењу обавезног војног рока за све на KиМ, укључујући и Србе,  Старовић каже да су такве најаве Kуртија „пуцање у празно” и да је сасвим сигурно да неће бити регрутације Срба у тзв. „косовску војску”.