Тамара Вучић почасна председница Конференције Уније арапских жена инвеститора у Каиру

30. окт 2023.
Супруга председника Републике Србије Тамара Вучић је овогодишња почасна председница Конференције Уније арапских жена инвеститора, која се одржава под слоганом „Млади, срж одрживог развоја - могућности и изазови”, у организацији Уније арапских жена инвеститора, а под покровитељством Владе Арапске Републике Египат и Арапске лиге, у седишту Арапске лиге, у периоду од 30. октобра до 3. новембра.

„Овом приликом, посебно бих истакла посвећеност и значајну улогу дугогодишњег секретара Арапске лиге Абу Гејта, искреног и осведоченог пријатеља Републике Србије и српског народа” рекла је Тамара Вучић и додала да је поносна што Република Србија традиционално негује блиске и пријатељске односе са чланицама Арапске лиге, утемељене на међусобном разумевању и уважавању.

Посебно је изразила задовољство што се ове године обраћа у својству почасног председника Конференције Уније арапских жена инвеститора, која има немерљиву улогу у промоцији женског предузетништва, наводећи да има посебно поштовање за напоре Арапске лиге у циљу унапређења положаја жена, оснаживања младих и заштите права деце, истакавши да је младост наш најважнији ресурс, а поштовање је основа пријатељства Србије и Египта, као и да је наш задатак да им помогнемо, да их подржимо, охрабримо, мотивишемо и усмеримо, ослањајући се не само на њихову бројност, већ на њихов свеж и другачији поглед на свет, на неспутани ток мисли својствен само младости.

Супруга председника Републике Србије Тамара Вучић је оценила да нам је данас више него икада потребно међусобно уважавање и разумевање, како на личном нивоу, тако и на нивоу народа, религија, идеологија, у циљу очувања живота на планети, те испуњавању Циљева одрживог развоја.

Тамара Вучић је поручила да је однос међусобног поштовања основа пријатељства Србије и Египта, који су дуги 115 година и подигнути на ниво стратешког партнерства у току историјске посете председника Фатаха ал Сисије Србије, јула прошле године, када је поново отворена директна авиолинија Ер Србије између Београда и Каира. Ја сам сигурна да садашња етапа наших односа, у којој се у најскорије време очекује потписивање споразума о слободној трговини, представља тек један исечак много дужег пута братских односа које свакодневно негујемо.

Супрузи председника Републике Србије Тамари Вучић је уручена Плакета као почасној председници 26. Конференције Уније арапских жена инвеститора.